Multe țări din UE se abat de la planul pe care s-au angajat să îl pună în aplicare în temeiul Acordului de la Paris, potrivit unui nou raport, publicat de ONG-ul Climate Action Network (Can).
Raportul clasifică țările în funcție de mai mulți factori, inclusiv probabilitatea de a-și atinge obiectivele UE 2020 și ambiția lor relativă în stabilirea unor obiective suplimentare dincolo de ceea ce s-a stabilit la Acordul de la Paris. România se află pe locul 20 în acest clasament care conține 29 de poziții.
De asemenea, ONG-ul a analizat eforturile statelor de a promova sau de a schimba politicile UE care ar reduce emisiile de carbon.
„În timp ce toate țările UE au semnat Acordul de la Paris, majoritatea nu reușesc să acționeze în vederea atingerii obiectivelor sale. Statele trebuie să-și îmbunătățească urgent poziția în acest clasament, și acest lucru poate fi făcut vorbind și acționând în favoarea politicilor și obiectivelor mai ambițioase privind clima și energia și țintele pe plan intern și la nivelul UE”, a spus Wendel Trio, directorul Can Europe.
Există un decalaj mare între limitele de temperatură stabilite de Acordul de la Paris și țintele de emisii de carbon promise de toate țările în cadrul acordului. În următorii ani, se așteaptă ca statele semnatare să se angajeze în obiective mai ambițioase pentru 2030 pentru a elimina acest decalaj.
UE s-a poziționat în calitate de lider în domeniul climei și un lider al „coaliției cu înaltă ambiție”, dar până în prezent nu a propus obiective mai puternice pentru anul 2030. Comisia Europeană, care va propune obiective noi, a fost contactată pentru comentarii, dar nu a răspuns.
Suedia ocupă poziția de vârf în clasamentul Can, deoarece acestea se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivelor interne privind clima și energia pentru 2020 și și-a îmbunătățit în mod semnificativ ambiția de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris și dorește ca până în 2045 să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
La polul opus se află Polonia, iar pe penultimul loc este Irlanda.
Acordul de la Paris este încheiat în cadrul Convenției Națiunilor Unite privind schimbările climatice și va intra în vigoare începând cu 2020. Acordul își propune să limiteze creșterile globale de temperatură la sub 2°C peste nivelul pre-industrial, frână care ar reduce semnificativ ritmul încălzirii globale. Una dintre principalele măsuri convenite este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În vederea atingerii acestui obiectiv global, statele își fixează ținte individuale, denumite „contribuții național determinate” (NDC).
Citește și: Statele Unite, singura țară în afara Acordului de la Paris