Masurile luate de CE pentru combaterea schimbarilor climatice, in presa de azi

Curentul: Trei euro pe saptamana, pentru salvarea climei

Fiecare european va scoate saptamanal din buzunar cate 3 euro pentru combaterea schimbarilor climatice prin planul adoptat ieri de Bruxelles, a spus presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in discursul din Parlamentul European. Costul lipsei actiunii in domeniu ar fi de 10 ori mai mare.

Acesta a subliniat ca Bruxelles-ul a fost preocupat de corectitudinea fata de statele membre, astfel incat propunerile sa fie realiste si realizabile si pentru statele membre mai sarace. "Toate vor contribui, dar in conformitate cu capacitatile lor de investitii", a spus Barroso.

Pentru mai multe informatii vizitati Curentul

Gardianul: Un sfert din energie trebuie sa fie regenerabila pana in 2020

Romania trebuie sa isi acopere pana in 2020 24% din consumul total de energie din surse regenerabile, fata de 17,8% in 2005, potrivit propunerilor facute miercuri de Comisia Europeana, transmite Reuters. Uniunea Europeana si-a propus, in martie 2007, ca pana in 2020 sa isi acopere o cincime din consumul de energie din surse regenerabile, iar propunerile prezentate ieri repartizeaza acest efort intre statele membre. Termenul de referinta ales de Comisie este anul 2005.

Statele membre care nu indeplinesc obiectivele fixate vor avea permisiunea de a plati altor state pentru a produce energie din surse regenerabile pentru ele. La nivel european, in 2005, energia din surse regenerabile reprezenta 8,5% din consumul total, iar in 2020 trebuie sa fie de 20%. Comisia Europeana a ajuns ieri la un acord privind "pachetul de masuri cel mai complet din lume" pentru lupta impotriva incalzirii climatice, cu un cost estimat la "trei euro pe saptamana si persoana" pana in 2020, potrivit presedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

Cronica Romana: Trei euro pe saptamana impotriva incalzirii globale

Comisia Europeana a ajuns ieri la un acord privind "pachetul de masuri cel mai complet din lume" pentru lupta impotriva incalzirii climatice, cu un cost estimat la "trei euro pe saptamana si persoana" pana in 2020, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta, care s-a exprimat in fata eurodeputatilor imediat dupa reuniunea Comisiei Europene ce a aprobat ansamblul de masuri, nu a oferit imediat detalii referitoare la planul adoptat.

El a mentionat doar ca este vorba de reducerea cu 20 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990 si de a spori pana la 20 la suta ponderea energiilor regenerabile.Printre masuri se numara intrarea marilor companii la Bursa UE pentru tranzactionarea certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de sera, stabilirea unor "obiective nationale constrangatoare" pentru fiecare tara membra, privind reducerea emisiilor provenite din alte activitati.

Presedintele Comisiei a confirmat ca nu exista un acord international privind reducerea emisiilor de bioxid de carbon, care sa includa Statele Unite si tarile emergente, dar in ceea ce priveste Europa industriile cele mai mari consumatoare de energie isi vor obtine "gratuit" certificate de poluare, in timp ce importatorii produselor concurente neeuropene vor fi obligati sa achizitioneze certificate de poluare.

Pentru mai multe informatii vizitati Cronica Romana

Evenimentul Zilei: Treisprezece euro pe luna pentru racorirea planetei

Pana in 2020, planul UE de combatere a incalzirii globale va scoate 3 euro pe saptamana din buzunarele cetatenilor europeni.

Comisia Europeana a prezentat ieri la Bruxelles versiunea finala a planului european de combatere a incalzirii globale – o strategie menita sa determine industria si celelalte sectoare economice ale celor 27 de state membre sa-si reduca emisiile cu efect de sera.

Proiectul, prezentat de presedintele executivului european, Jose Barroso, drept "cel mai complet plan din lume" pentru combaterea incalzirii planetei, este, in fapt, planul concret prin care statele UE vor atinge tintele ecologiste stabilite la summitul de anul trecut de la Berlin. Europa s-a angajat atunci ca, pana in 2020, sa-si reduca emisiile cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990 si tot pana in 2020 sa produca 20% din necesarul de energie din surse regenerabile.

Conform strategiei din 2013, cele circa 11.500 de instalatii industriale mari consumatoare de energie din Europa vor inceape gradual sa plateasca pentru dreptul de a emite gaze precum dioxidul de carbon. Permisele de emisii in numar limitat, acordate acum gratuit, vor putea fi cumparate conform regulilor cererii si ofertei, fapt care va descuraja poluarea si va stimula investitiile in tehnologii de reducere si captare a emisiilor.

Curentul, mai scump cu 10-15%

Combatearea incalzirii Terrei va costa. Potrivit Comisiei, prin rostogolirea costurilor, fiecare cetatean european va scoate din buzunar 3 euro pe saptamana, pana in 2020, pentru combaterea incalzirii globale.

Nu toate sectoarele economice vor fi constranse in mod egal. Sectorul de generare a energiei electrice va plati pentru emisii inca din 2013, fapt care pana in 2020 va duce la o scumpire estimata a energiei electrice de 10-15%, conform oficialilor UE.

Din cauza concurentei din tari care nu respecta aceleasi reguli ecologice stricte, alte sectoare, mari generatoare de emisii, ca siderurgia sau industria aluminiului, vor beneficia de permise gratuite pentru a nu fi tentate sa-si relocheze activitatea in statele mai permisive.

SOLIDARITATE

Tarile sarace, ca Romania si Bulgaria, avantajate

Strategia impotriva incalzirii Terrei prevede, de asemenea, sarcinile fiecarui stat UE in atingerea tintelor stabilite la Berlin. Pentru a asigura tarilor mai sarace posibilitatea dezvoltarii economice, cotele nationale vor fi calculate in functie de PIB-ul pe cap de locuitor.

Astfel, Romania si Bulgaria, vor putea sa emita in perioada 2013-2020 mai mult cu 20% fata de 2005, in timp ce Irlanda si Luxemburgul vor fi nevoite sa faca cele mai mari reduceri de emisii. Potrivit lui Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene de la Bucuresti, strategia pentru 2013-2020 nu va influenta actiunea in instanta prin care Romania denunta limitele la emisii impuse de Comisie pentru perioada 2008-2012.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

Romania Libera: Poluarea, la licitatie

Comisia Europeana a anuntat miercuri la Bruxelles un pachet de masuri foarte ambitioase, pe care unii l-au numit "revolutionar", pachet menit sa acorde Europei un avantaj competitiv in cursa mondiala pentru gasirea unor energii alternative si pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de sera.

Pachetul Comisiei, contestat de marea industrie inca inainte de a fi fost facut public, e structurat in jurul a patru masuri centrale, care se inscriu in prelungirea prevederilor Protocolului de la Kyoto. E vorba de
doua directive noi (promovarea energiilor regenerabile si diminuarea emisiilor de carbon) si de modificarea unei directive deja existente, cea care stabileste conditiile comercializarii dreptului de a polua (statele pot cumpara de la altele o parte din cota de emisii de carbon alocata acestora).

Se adauga la asta o masura care ar implica noutati tehnologice si care ar permite stocarea subterana a bioxidului de carbon emis de unele uzine, acestea fiind considerate atunci ca nepoluante. Costurile implicate de aplicarea acestui pachet de masuri propuse de Comisie au starnit deja ingrijorare in mediile industriale si chiar in anumite capitale ale UE. In privinta bioenergiei, Comisia face precizarea ca in acest moment doar 8,5% din "cocteilul" de energie provine din surse "verzi". UE isi propune ca procentul sa se ridice la 20% pana in 2020 in toate sectoarele (electricitate, incalzire, transporturi, industrie).

Fiecare stat din UE isi va vedea alocate obiective de realizat in functie de prosperitatea economica. In legatura cu comercializarea dreptului de a polua, Comisia a pus la punct o lista de circa 12.000 de intreprinderi care sunt mari consumatoare de energie. In viitor, cotele de bioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera vor fi distribuite direct de catre Comisie.

Actualmente, aceste cote, distribuite in functie de sectoare, sunt gratuite, dar, incepand din 2013, ele vor face obiectul unor licitatii. Emisiile de bioxid de carbon vor ajunge astfel sa coste din ce in ce mai mult, ceea ce va impinge in directia gasirii unor noi tehnologii, mai putin poluante. Fondurile obtinute din punerea la licitatie a dreptului de a polua vor fi investite in cercetare si in energia "verde".

Comisia estimeaza ca licitatiile vor aduce aproximativ 50 de miliarde de euro, care vor fi la randul lor investiti in cercetare. Cu exceptia intreprinderilor care vor avea mijloacele financiare de a plati pentru a polua, celelalte sectoare de activitate (transport, servicii, agricultura, locuinte) vor trebui sa-si reduca in 2020 cu 10% emisiile in raport cu 2005.

"Exista sectoare de activitate in care companiile ce ar lua masuri de reducere a emisiilor poluante ar putea fi afectate, fata de cele care n-ar intreprinde nimic in aceasta privinta. O astfel de problema se rezolva cel mai bine printr-un acord international, dar trebuie sa acordam si siguranta juridica companiilor care vor lua intr-adevar masuri", a explicat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Laudat in public, pachetul de masuri e contestat in cateva capitale. Unele state membre in UE au facut presiuni asupra lui Jose Manuel Barroso chiar prin intermediul propriului comisar national.
"Eforturile suplimentare pentru realizarea obiectivelor propuse vor insemna cheltuieli mai mici de 0,5% din produsul national brut (PNB) pana in 2020. Aceasta inseamna cheltuieli de circa trei euro pe saptamana pentru fiecare cetatean din Uniune. Costurile inactiunii sunt de zece ori mai mari", spune Barroso.

Pachetul de masuri a fost transmis sefilor de stat si de guvern ai UE, care vor trebui sa se pronunte asupra lui in momentul reuniunii la varf din luna iunie, la sfarsitul presedintiei slovene. Franta, care va prelua presedintia UE in a doua jumatate a anului, va discuta apoi detaliile impreuna cu Parlamentul European, urmand ca intregul pachet sa fie aprobat definitiv la inceputul lui 2009.

Romania este avantajata

Tara noastra nu se poate plange de pachetul propus de Comisie, intrucat Romaniei si Bulgariei li se permite o crestere cu 20% a emisiilor fata de nivelul din 2005, crestere care va fi calculata in functie de produsul intern brut. Cum o estimeaza europarlamentarul PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE: "Tarile care au un nivel scazut al PIB-ului isi vor mari cotele de emisii fata de cele din 2005, iar statele membre cu un nivel al PIB-ului ridicat isi vor reduce nivelul de poluare cu emisii fata de acest an reper. Astfel, statele sarace ale Uniunii vor avea posibilitatea sa le ajunga din urma pe cele cu o economie mult mai dezvoltata".

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

Jurnalul National: Romania a scapat de masurile antipoluare

Romania a primit o cota de emisii cu 20% mai mare fata de nivelul anului 2005, potrivit proiectului de directiva propus ieri de Comisia Europeana. In functie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, statele mai sarace din centrul si estul Europei au primit aceasta marire a cotei concomitent cu scaderi drastice pentru statele vechi ale Uniunii Europene. Motivatia a fost ca tarile nou-aderate au nevoie de acest plus pentru a-si dezvolta economiile ca sa poata prinda din urma tarile vestice. Romania este penultimul stat in privinta Produsului Intern Brut pe locuitor, cu 3,662 euro. Singurul stat mai sarac este Bulgaria, cu 2,764 euro pe cap de locuitor.

Conform propunerii de directiva, Romania va avea dreptul de a-si creste emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul transportului si cladirilor, dar si al domeniilor care nu faceau parte din acordurile privind cotele de emisii, cum ar fi agricultura si sectorul serviciilor. Pentru acestea vor exista cote nationale.

PLATA. Planul de reducere a emisiilor la nivelul Uniunii Euro¬pe¬ne cu 20% pana in 2020 a fost completat cu un plan secundar, potrivit caruia ponderea energiilor regenerabile trebuie sa fie la nivel comunitar de 20% tot pana in 2020. Potrivit acestui plan, fiecare producator de energie va trebui sa plateasca din 2013 fiecare certificat de carbon primit, spre deosebire de situatia actuala. La acest moment, cota de certificate repartizata tarii noastre de CE este impartita de Guvern agentilor economici poluatori, acestia primind gratis certificatele de poluare. Un astfel de certificat este echivalent cu aruncarea in atmosfera a unei tone de bioxid de carbon, iar din 2013 toate vor fi platite.

JUDECATA. In privinta reducerii de CE a cotelor de emisii poluante pentru perioada 2008-2012, Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Euro¬pene, a declarat ca Romania nu va opri actiunea in justitie prin care se cere anularea deciziei.

Potrivit unui document guvernamental, aceasta reducere va duce la concedierea a 20.000 de angajati din sistemul energetic si cheltuieli suplimentare de 691 milioane de euro anual pentru companiile din domeniile energofage. In acelasi timp, mentinerea deciziei CE va duce si la depasirea pragului de suportabilitate in privinta facturilor la energia termica pentru 55% din populatia deservita, fata de 35%, cat este in prezent.

Romania trebuie sa aiba in 2020 o pondere de energie verde de 24% din consum

Romania trebuie sa isi creasca pana in 2020 cu 6,2% ponderea energiilor regenerabile in consumul total de energie. Potrivit proiectului de directiva prezentat de catre Comisia Europeana, tara noastra trebuie sa isi acopere pana in 2020, 24% din consumul total de energie din surse verzi, fata de 17,8%, cat era procentul in 2005, anul de referinta folosit de CE in determinarea efortului fiecarui stat. Romania are o tinta ca 33% din totalul energiei electrice consumate la nivelul anului 2010 sa provina din energii regenerabile. In functie de nivelul precipitatiilor, numai Hidroelectrica produce in jur de 30-31% din productia de curent.

In acelasi timp, la Transelectrica, compania nationala de de transport al energiei electrice, exista notificari pentru productia de energie eoliana de 4.000 MW capacitate instalata, astfel ca aceasta tinta nu este in pericol. In schimb, Romania trebuie sa produca si energie termica din surse regenerabile. Acestea sunt hidro mare si mica, geotermala, eoliana, solara si din biomasa. Comisia Europeana a stabilit ca statele care nu isi indeplinesc obiectivele fixate vor avea permisiunea de a plati alte state pentru a produce energia din surse regenerabile in locul lor. La nivel european, energiile regenerabile sunt 8,5% din total, iar la nivelul anului 2020 trebuie sa ajunga la 20%.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

24DeOre Cotidianul de Vest: Un subiect, o multitudine de pareri

Comisia Europeana a adoptat ieri un plan privind reducerea de emisii de carbon in spatiul european, responsabile pentru incalzirea globala, sporirea utilizarii energiilor regenerabile si a combustibililor biologici. Ca de obicei, punctele de vedere ale reprezentantilor Romaniei au fost divergente cu privire la subiect.

In conformitate cu planul adoptat de Comisia Europeana, care va trebui aprobat de statele membre UE si de Parlamentul European, Sistemul de tranzactionare cu permise pentru emisii de carbon va fi extins pentru a include mai multe gaze si industrii, UE urmand sa impuna cote pentru fiecare domeniu si fiecare stat membru. Noile masuri prevad diminuarea cu o cincime a volumului emisiilor de carbon si cresterea pana la o cincime a ponderii energiei regenerabile, precum cea eoliana si solara, pana in 2010. Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a calificat pachetul de masuri virulent contestat drept "cadrul adecvat de adoptare a politicilor pentru transformarea economiei europene intr-una orientata spre mediu si pentru continuarea eforturilor internationale de protejare a planetei".

Masurile CE vor costa aproximativ 60 de miliarde de euro, a declarat Barroso. Alti oficiali comunitari au precizat ca noile masuri vor duce la majorarea cu zece procente a preturilor la energie electrica. Subiectul nu putea sa nu fie dezbatut si de reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Astfel, europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu a declarat ca pachetul CE este avantajos pentru Romania, deoarece, "avand alocata o cota pozitiva, ni se permite practic un respiro, oferindu-ni-se posibilitatea sa investim fara constrangeri in reducerea emisiilor din transporturi, agricultura, reciclarea deseurilor, precum si in eficientizarea energetica a cladirilor". Si europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a apreciat ca pachetul propus de CE favorizeaza Romania, pentru ca tarile cu un PIB scazut isi vor mari cotele de emisii fata de cele din 2005.

Nu de aceeasi parere a fost, in schimb, europarlamentarul PNL Adina Valean, care, desi a "salutat Pachetul", l-a descris ca fiind, deocamdata, "un prieten fals", deoarece in momentul de fata economia romaneasca sufera din cauza cotelor mici alocate pe perioada 2008 – 2012. Deci sufera in prezent pentru ce se va intampla in viitor. Un punct de vedere, evident, convergent cu cel al Guvernului, care a promovat o actiune in instanta impotriva Comisiei Europene, privind anularea deciziei CE din 2007 de reducere a cotelor de emisii poluante.

Pentru mai multe informatii vizitati 24DeOre Cotidianul de Vest

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri