Cotidianul Vasarhelyi Hirlap si Agentia pentru Protectia Mediului Mures au organizat, vineri, in cadrul campanie impotriva poluarii fonice o actiune de masurare a nivelului de zgomot in centrul municipiului Targu Mures.
Masuratorile au fost facute in trei puncte din centrul orasului, dar nu la nivelul bordurii, ci la cativa metri de sosea. "S-au facut doua masuratori. La prima a iesit 67,3 decibeli iar la a doua 67,8 dB. Masuratoarea
s-a facut timp de zece minute fiecare, iar rezultatele sunt media. Aceasta a fost executata doar experimental, nu pentru colectarea de date. STAS-ul, deci conform cerintelor se face la bordura, acum s-a facut la cativa metri de strada. In aceasta parte legea permite nivelul de 70 decibeli, care era depasit cu siguranta daca se masura la nivelul bordurii", a spus initiatorul campaniei Antizgomot, jurnalistul Gaspar Botond.
Reprezentantii APM Mures au precizat ca in medie nivelele de zgomot in Targu Mures permise sunt depasite cu 2-5 decibeli si ca la ultima masuratoare, din aprilie 2008, la catedrala mare sa masurat 70,9 dB.
Campania impotriva poluarii fonice in municipiul resedinta de judet si in localitatile limitrofe vizeaza limitarea zgomotului de pe strazi, in baruri, in restaurante, in zonele industriale dar si in cele de agrement.
Gaspar Botond a afirmat ca aceasta campanie este, in primul rand, un apel la bun simt pentru ca "sa nu fim nevoiti sa discutam urland pe terasa restaurantului din cauza muzicii, sa putem avea parte de picnicuri linistite netulburate de manele sau de alt gen de muzica, sa ne putem urmari televizorul din propria locuinta si sa nu ne trezim ascultand muzica vecinului".
Jurnalistul a precizat ca scopul campaniei este acela de a elimina din factorii care pot duce la slabirea auzului si de a sensibiliza populatia si autoritatile locale cu privire la efectele nocive ale zgomotului asupra sanatatii.
"Suntem convinsi ca in multe cazuri aceste situatii pot fi evitate prin bun simt, iar in alte cazuri e nevoie de sanctiuni. Dorim sa constientizam populatia ce se poate face in asemenea situatii, care sunt autoritatile care pot interveni si la ce sanctiuni se pot astepta cei care nu respecta normele", a spus Gaspar Botond.
Potrivit reprezentantilor ziarului, cele mai multe persoane sufera zi si noapte din cauza zgomotului produs de circulatia rutiera, de cel produs de fabrici si de tot ce tine de zona industriala in Initiatorii campaniei isi propun sa constientizeze populatia asupra necesitatii respectarii normelor privind protectia fonica, dar si asupra faptului ca oamenii nu sunt obligati sa o accepte si ca pot sa isi apere acest drept.