Masculii de soparla dispar din cauza incalzirii globale

Incalzirea globala afecteaza grav o specie de soparle din Australia. Potrivit ultimelor cercetari ale herpetologilor australieni, femelele soparle din insula Tasmania nu mai gasesc suficienti masculi. Temperaturile din ultimii ani sunt cauza principala a acestei probleme pentru ca afecteaza ingrijorator ponta depusa de aceste reptile, informeaza National Geographic.

In ultimii ani, s-a observat o crestere proportionala a numarului de femele, in detrimentul proportiei masculilor, care se raresc de la un an la altul. In cazul tuturor reptilelor, de la crocodilieni la soparle si broaste testoase, temperatura mediului ambiant este singurul factor care stabileste sexualitatea viitorilor pui, potrivit herpetologului Erik Wastra de la Universitatea din Tasmania.

Astfel, sexul puilor este stabilit inca din momentul in care acestia se afla in oua, completandu-si dezvoltarea. In perioadele predominant calduroase, puii care urmeaza sa iasa din oua vor fi femele, iar daca vremea este mai racoroasa inaintea iesirii din oua, puii vor fi masculi.

Dr. Wastra a descoperit in decursul studiilor sale ca odata ce temperatura din momentul iesirii din ou este de circa 17 grade Celsius, puii din cadrul unui cuib vor fi preponderent masculi. In schimb, daca temperatura depaseste 17 grade, puii respectivi vor fi femele. In cazul in care supravietuiesc doar puii femele, specii intregi de reptile sunt amenintate cu exticntia totala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri