Masa rotunda privind perspectivele cogenerarii

Asociatia IRE – Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie a organizat miercuri o Masa rotunda cu titlul "Perspectivele cogenerarii in contextul noii politici a Uniunii Europene".

Utilizarea producerii combinate a energiei termice si a energiei electrice – cogenerarea – reprezinta un potential considerabil pentru cresterea eficientei energiei si pentru reducerea impactului asupra mediului inconjurator, fiind un obiectiv prioritar in cadrul politicii energetice si de mediu a Uniunii Europene.

In acest sens a fost promovata Directiva 2004/8/CE a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene din 11 februarie 2004 privind promovarea cogenerarii pe baza cererii de energie termica utila pe piata interna a energiei si de modificare a Directivei 92/42/CEE. Aceasta Directiva reprezinta un puternic semnal din partea Uniunii Europene catre Statele Membre, ca trebuie intreprinse actiuni de promovare a cogenerarii pe piata de energie.

In anul 2007, Guvernul Romaniei adopta Hotararea nr. 219/2007 privind promovarea cogenerarii bazate pe cererea de energie termica utila, stabilind astfel cadrul legal necesar.

In prezent, producatorii interni de energie electrica si energie termica in cogenerare se confrunta cu probleme majore privind capacitatea investitionala insuficienta determinata de nevoia de reabilitare si de retehnologizare a echipamentelor existente pe de o parte si indeplinirea conditiilor impuse de protectia mediului pe de alta parte, ceea ce reprezinta o bariera majora ce trebuie doborata.

O alta bariera in calea dezvoltarii cogenerarii o reprezinta, in continuare, pe langa efectele liberalizarii pietei de energie, faptul ca valoarea costurilor externe – cum ar fi emisiile de CO2 – nu este inclusa in mod realist in pretul energiei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri