Am vazut un reportaj realizat intr-o livada de meri, toamna, la cules. Pomii, pitici, aveau crengile lasate spre pamant de atata rod.
Mere mari, rosii, stralucitoare in bataia soarelui, inpititoare pana a te face sa intinzi mana ori sa inghiti in sec doar vazandu-le in imagini erau culese cu mare grija si asezate incet, cu sfiala parca, peste celelalte, deja adunate. Si totul ca sa se pastreze sanatoase pana in primavera ori chiar pana in vara.
Inginerul chiar a facut o demonstratie si a explicat cum se culeg merele in asa fel incat sa nu se rupa frunzele sau crengutele din jur. Nutritionistii, medicul de familie, bunica de la tara care si ea stie cat de bune sunt pentru sanatate, recomanda sa mancam mere.
Marul te ajuta sa ai o digestie buna datorita continutului bogat de fibre alimentare.
Consumat ca atare opreste diareea. In caz de constipatie se pot bea doua, trei pahare de suc de mere pe zi. Studiile au demonstrat ca datorita continutului de pectina, marul reduce riscul aparitiei tumorilor de colon si chiar a cancerului de colon.
Marul curata dantura, mentine dintii sanatosi si puternici, intareste gingiile. Dintre toate fructele, marul este cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are o multime de efecte benefice asupra sanatatii. Marul contine antioxidanti, fiind fructul care se recomanda in toate dietele si primul aliment cand se trece la diversificarea meselor copilului de numai cateva luni.
Pentru ca este bogat in antioxidanti, flavonoide ai alte subtante cu efect in impiedicarea actiunii radicalilor liberi, marul previne si reduce riscul aparitiei cancerului, nu doar de colon ci si al celui de prostata, plamani si a altor parti ale corpului. Studiile legate de nutritie si bolile de inima au demonstrat ca trei mere pe zi, timp de o luna, poti reduce considerabil nivelul colesterolului.
Citeste mai mult pe ziare.com