Marşul Oxigen pentru România, sâmbătă în Bucureşti

Sâmbătă, 2 noiembrie, începând cu ora 11.00, la București, va avea loc Marșul Oxigen pentru România. Locul de întâlnire este Biblioteca Națională de unde se va pleca în marș spre Ministerul Mediului.

Evenimentul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor poluării aerului asupra sănătății, dar și să prezinte soluții concrete de a eficientiza aplicarea legislației de mediu.

Marşul este organizat de Asociația Breasla Constructorilor Ieșeni, în parteneriat cu Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în Promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava).

De asemenea, beneficiază de sprijinul Coaliției pentru Aer Curat, din care fac parte zeci de ONG-uri din țară care activează în domeniul sănătății și protecției mediului.

Organizatorii citează studii recente care estimează că în fiecare an în România, în medie, 27.000 de persoane mor prematur din cauza unor boli generate sau agravate de aerul poluat, precum cancer pulmonar, astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), tulburări cardiovasculare, boli nervoase sau reproductive.

„De pe harta țării dispare, practic, în fiecare an populaţia unei localităţi de mici dimensiuni, din cauza noxelor sau otrăvurilor pe care cetățenii le respiră”.

Aceştia spun că s-a ajuns în această situație pentru că legislația de mediu deşi este în mare parte în acord cu legislaţia europeană, nu este completată şi de proceduri, instrumente şi resurse tehnice şi umane care să ducă la o implementare eficientă.

„Asta face ca în cel puțin câteva orașe din România – București, Iași și Brașov – aerul să fie deja irespirabil, iar UE ne amenință cu amenzi de sute de mii de euro pe zi, după deschiderea procedurilor de infringement împotriva țării noastre”.

Organizatorii propun un marș pasiv, dar care să fie un semnal de alarmă serios împotriva problemelor privind monitorizarea şi păstrarea calităţii aerului. În cadrul evenimentului vor fi împărțite măști, veste și pancarte cu sloganuri sugestive pentru campania Oxigen pentru România.

Schimbarea legislaţiei

Un moment important în cadrul marșului va fi prezentarea unor soluții concrete pentru ca legislația de mediu să fie eficientizată. Aceste soluții sunt rezultatul muncii de un an a unei echipe multidisciplinare de experți, a partenerilor din cadrul proiectului si a ONG-urilor din coalitie, care au lucrat și elaborat o Politică Publică Alternativă privind Măsurarea și Păstrarea Calității Aerului.

Principalele propuneri de modificare și eficientizare a legislației de mediu vizează :

A. O mai bună măsurare a calității aerului și depistarea rapidă a incidentelor de poluare a aerului cu substanţe provenind din surse de tip industrial.

Acest lucru se poate face prin:

  • Transmiterea în timp real către autorităţile competente, de către agenții economici, a raportărilor privind poluanții emiși în aer.
  • Asigurarea resursei umane care sa monitorizeze 24/24h datele primite în timp real privind poluanţii emişi în aer.
  • Dotarea Gărzii Naţionale de Mediu cu laboratoare mobile de monitorizare a emisiilor şi a imisiilor.
  • Definirea problemelor de mediu ca probleme de securitate naţională.

B. Conservarea calității aerului, prin întărirea capacității de intervenție a Gărzii Naţionale de Mediu

Acest lucru se poate face prin:

  • Întărirea capacității de control a Gărzii Naţionale de Mediu (ex. instituția să poată dispune imediat suspendarea activității unui poluator, dacă s-au constatat depășiri ale limitelor legale privind poluanţii emişi în aer)
  • Nivelul sancțiunilor să fie proporționale cu poluarea generată, conform principiului „poluatorul plătește” care presupune, printre altele, eliminarea, îndepărtarea, înlăturarea efectelor poluării asupra aerului precum şi cheltuielile de depistare şi eliminare a poluării.
  • Creşterea amenzilor în cazul contravenţiilor asociate cu poluarea aerului şi pentru cei care sunt răspunzători de elaborarea la timp a raportărilor privind monitorizarea poluanților emişi în aer.
  • Un control mai bun si o monitorizare eficientă a zonelor sensibile şi expuse la poluarea frecventă a aerului.
  • Extinderea atribuţiilor şi puterii Gărzii de Mediu astfel încât aceasta să poată contribui la documentarea infracţiunilor în domeniul mediului.

C. Posibilitatea ca societatea civilă să se implice în depistarea și sesizarea cazurilor de poluare și identificarea poluatorilor

Acest lucru se poate face prin:

  • Posibilitatea ca Garda de Mediu să folosească datele de la ONG-urile care dețin echipamente ce măsoară echivalent STAS.

De altfel, Politica Publică Alternativă privind Măsurarea și Păstrarea Calității Aerului urmează să fie depusă spre analiză la Ministerul Mediului, chiar în ziua marșului.

Evenimentul face parte din proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”, și a primit finanțare de la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri