Până în martie 2019, Marocul și-a propus să transforme 600 de moschei în unele „verzi”, printr-o inițiativă națională de conștientizare și de trecere la energia verde. Potrivit planului, lăcașurile de rugăciune vor fi dotate cu iluminat cu leduri, panouri pentru încălzirea apei și sisteme fotovoltaice.
Pe lângă sensibilizarea publicului cu privire la energiile regenerabile, acest proiect mai are beneficiul de a crea locuri de muncă și, bineînțeles, de a economisi bani. Ministrul Marocan al Cultelor plătește facturile la electricitate a 15.000 de moschei din toată țara. Ținând cont că proiectul de renovare va reduce utilizarea energiei electrice cu 40%, ar trebui ca economiile să fie substanțiale.
Ministerul afacerilor islamice din Maroc finanțează până la 70% din costurile investiției inițiale, într-un parteneriat cu guvernul german.
Jan-Christophe Kuntze, șeful proiectului, a declarat: „Vrem să sensibilizăm opinia publică, iar moscheile sunt centre importante ale vieții sociale din Maroc. Sunt locuri unde oamenii schimbă păreri despre tot felul de probleme inclusiv, să sperăm, de ce sursele regenerabile ar putea fi o idee bună”.
Acesta a mai subliniat că Germania a venit mai degrabă cu ajutor logistic, decât cu unul financiar: „Partea bună în acest proiect este că guvernul marocan a venit singur cu ideea. Este ceva cu adevărat inovativ, n-a mai fost încercat în altă parte”.
Moschei, religie și energie verde
Ministrul Mediului, Hakima el-Haite, a spus că religia ar putea avea o contribuție majoră în dezbaterea despre energia verde: „Este foarte important ca țările musulmane să se întoarcă la tradiții și să-și reamintească faptul că oamenii sunt minusculi în fața importanței pământului. Trebuie să-l protejăm și să salvăm și omenirea în acest proces”.
De asemenea, proiectul a atins și subiectul egalității de gen din Maroc. Au fost implicați imami, iar un sfert dintre participanții la seminariile recente au fost femei.
Primele 100 de moschei care vor beneficia de transformare, până la sfârșitul acestui an, sunt din centrele cu populație numeroasă, cum ar fi Rabat, Fez, Marrakech și Casablanca.
Prin instruirea electricienilor și constructorilor, Marocul intenționează să implementeze tehnologiile folosite la moschei și la clădirile publice și la spațiile de locuit.
Marocul și-a stabilit locul de lider regional în rezolvarea problemelor de mediu după ce a realizat proiecte mari, cum ar fi cel mai mare parc eolian din Africa sau o instalație enormă de energie solară din deșertul Sahara.