Marius Brînzea, Director Strategie Reciclad’OR: “Este mult mai important să ne concentrăm pe măsurile de creștere a cantităților de deșeuri de ambalaje colectate și reciclate”

Este mult mai important să ne concetrăm pe măsurile de creștere a cantităților de deșeuri de ambalaje colectate și reciclate deoarece aceasta este direcția care ar contribui cel mai mult la minimizarea contribuției naționale pentru plasticul nereciclat către bugetul Uniunii Europene, a declarat, marți, Marius Brînzea, Director Strategie Reciclad’OR, în cadrul conferinței „Taxa pe plasticul nereciclat. Transpunerea în legislația națională”, organizată de Green Report, în parteneriat cu Reciclad’OR.

 

Departamentul de Strategie al Reciclad’OR a elaborat o cercetare în carul căreia a identificat o serie de factori majori care, cel puțin până în 2023, vor influența cantitățile de plastic introduse pe piața națională.

“În primul rând vorbim de intrarea în vigoare a prevederilor stabilite în Directiva Single Use Plastic, când o serie de produse și de ambalaje de plastic nu vor mai putea fi introduse pe piața națională. Deja constatăm o serie de substituții ale plasticului cu hârtie-carton. Urmează tarifarea ambalajelor în funcție de gradul de reciclabilitate al  acestora și modificarea punctului de calcul al reciclării ambalajelor. În mod  evident, modificarea comportamentului consumatorilor, evoluția tehnologiei și trendurile pieței vor juca la rândul lor un rol extrem de important” a explicat Marius Brînzea.

În plus, reprezentantul Reciclad’OR a prezentat o serie de măsuri menite să contribuie la creșterea cantităților de deșeuri de ambalaje de plastic colectat și reciclat.

“Ca și măsuri care ar contribui major la reducerea semnificativă a contribuției naționale pentru ambalajul de plastic nereciclat menționez implementarea cât mai rapidă a sistemului garanție-returnare în România, dezvoltarea accelerată a sistemelor de colectare separată de la populație și intensificarea campaniilor de educare și informare a consumatorilor. Un rol important în creșterea cantităților colectate îl are si asigurarea de facilități fiscale pentru sectorul de colectare și reciclare”, a subliniat Directorul de Strategie al Reciclad’OR.

Majoritatea statelor membre vor plăti contribuția pe plastic nereciclat din bugetele naționale

În ultimele două luni, departamentul de strategie al Reciclad’OR a făcut o cercetare la nivel european, privind modul de implementare a deciziei Consiliului European privind contribuția națională pentru plasticul nereciclat.

„Din cele 27 de state membre, 67% și-au comunicat poziția privind modul de implementare a deciziei, 25,93% nu au comunicat nicio decizie, iar 7,41%  au o poziție neclară (…) Dintre statele membre care și-au comunicat poziția 72% sunt în favoarea suportării acestei contribuții din bugetul de stat, motivația principală a fost evitarea unei duble taxări și, în al doilea rând anumite dificultăți și întârzieri în raportarea datelor. Chiar și celelalte state, 27%, care au propus o taxare pe lanțul de aprovizionare, mărturisesc că nu au posibilitatea ca în anul 2021 să poată implementa o asemenea decizie”, a declarat Marius Brînzea.

Care ar fi impactul bugetar al  contribuției

Directorul de Strategie al Reciclad’OR a exemplificat modul de calcul al contribuției nationale și valoarea ipotetică a acesteia utilizând date estimate în anul 2019.

Potrivit estimărilor, ca și ambalaje de plastic introduse pe piață înregistrăm 441.785.588 kg, din care au fost reciclate 198.616.218 kg.

„Avem așadar cantitățile de ambalaje introduse pe piață și cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate și reciclate. Făcând scăderea acestora obținem o cantitate estimată nereciclată la nivelul anului 2019 de 243.169.370 kg. Această cantitate nereciclată, conform prevederilor decizie Consiliului European se înmulțește cu o cota de apel de 0,8 euro/kg și se obține o contribuție de plată în primă fază de 194.535.496 euro. Conform Deciziei Consiliului din această contribuție se va scădea suma forfetară de 60 milioane de euro alocată României. În consecință, dacă performanța în reciclarea ambalajului de plastic estimată pentru anul 2019 s-ar menține la același nivel și în  anul 2021 contribuția națională a României, în primul an de implementare a deciziei Consiliului, ar fi în cuantum de 134.535.496 euro.”, a explicat Marius Brînzea.

Transparertizarea și digitalizarea vor reda credibilitatea sectorului

Reprezentantul Reciclad’OR a subliniat faptul că foarte multe dintre problemele acestui sector de activitate, de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, au ca sursă a problemelor lipsa de transparență a informației, lipsa de digitalizare a sistemelor de trasabiliate a deșeurilor.

“În momentul în care acestea ar fi puse în funcțiune, fără dar și poate, și direcția va fi alta și sectorul în sine își va căpăta credibilitatea și, implicit, predictibilitatea în fața societății”, a punctat Marius Brînzea.

Citește și:

Barna: „O mie de tone de plastic stau pe platformă de ani întregi și nu sunt luate de nimeni”

Tánczos Barna: Sistemele informatice ale AFM sunt nefuncţionale. Am cerut un audit, e clar că nu şi-au făcut treaba

Julia Leferman, Berarii României: Sistemul de garanție-returnare nu este un panaceu pentru toate problemele

Ministrul Mediului, despre taxa pe plasticul nereciclat: Eu nu aș împovăra doar industria

Ministrul Mediului: Țara este plină de plastic

spot_img

Ultimele știri