Marile orase ale lumii se incalzesc peste masura

Efectele incalzirii globale sunt deja vizibile. Este suficient sa arunci o privire peste orase ca Beijing, Atena si Tokyo, informeaza ENN.

Cele mai multe zone urbane ale lumii au trecut deja prin cresteri semnificative de temperatura in ultimele decenii, care depasesc cele 2,6 grade Celsius in plus preconizate pentru urmatoarea suta de ani.

In zilele calduroase din New York, localnicii se intind pe iarba din Central Park si nu pe asfalt. Explicatia este simpla, constructiile din ciment absorb mult mai multa caldura decat vegetatia in zonele rurale. Acest fenomen, "insula urbana de caldura", a fost identificat inca de la inceputul secolul XIX in Londra.

In orasele in rapida crestere din Asia cum este Beijingul, temperatura este cu 10 grade mai ridicata pe timpul zilei si cu 5,5 grade pe timpul noptii fata de zona rurala. In Tokyo diferentele sunt si mai mari. In august, temperaturile au fost cu 12,5 grade mai mari decat in zona rurala, ajungand la 40 grade Celsius.

In Houston, Texas, efectele incalzirii globale sunt cat se poate de vizibile. In ultimii 12 ani, populatia orasului a crescut cu 20%, aproximativ 300.000 de locuitori. Pe parcursul acestei perioade, temperatura pe timp de noapte a crescut cu 0.8 grade Celsius. In 100 de ani cresterea va fi de 7 grade Celsius.

Orasele gasesc insa moduri de adaptare in ciuda previziunilor dramatice ale unor ecolgisti. Solutii simple stau la dispozitia celor interesati. Plantarile de copaci si amenajarile de bazine cu apa sunt printre cele mai eficiente masuri de scadere a temperaturii din zonele urbane. O alta abordare o reprezinta "vopsirea"oraselor in culori deschise care reflecta razele solare si nu inmagazineaza caldura.

Aceste masuri ar costa un oras ca Los Angeles aproximativ un miliard de dolari in care sunt incluse vopsirea acoperisurilor a cinci milioane de case, vopsirea unui sfert din strazi si plantarea a 11 milioane de copaci. O astfel de investitie ar atrage o reducere de 170 milioane de dolari pe an pentru costurile aerului conditionat si o scadere a temperaturii din Los Angeles cu 3 grade Celsius.

Foto: srh.noaa.gov

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri