În contextul creșterii prețurilor la energie și a presiunii exercitate pe bugetele familiilor, o locuință cu un consum redus de energie a devenit în ultima perioadă un standard, mai mult decât o dorință, a explicat, pentru Green Report, Marian Pîrvu, CEO Wetterbes. Eficiența acoperișului în vederea reducerii consumului energetic depinde de tipul de acoperiș ales, de materialele folosite, de modul de construcție și chiar și de respectarea etapelor de construcție.
Eficiența energetică a clădirilor este un subiect des întâlnit pe agenda publică, însă majoritatea discuțiilor se duc înspre izolarea pereților sau a ferestrelor. Care este impactul unui acoperiș eficient în reducerea costurilor pentru încălzirea sau răcirea locuințelor?
O locuință cu un consum redus de energie a devenit în ultima perioadă un standard, mai mult decât o dorință. Eficiența acoperișului în vederea reducerii consumului energetic depinde de tipul de acoperiș ales, de materialele folosite, de modul de construcție și chiar și de respectarea etapelor de construcție.
În cazul materialelor folosite, vorbim de 2 etape importante: alegerea materialului pentru construcția acoperișului și alegerea materialelor izolatoare.
Tiglele metalice de oțel sunt printre cele mai des folosite materiale pentru acoperiș, nu doar datorită greutății scăzute care nu încarcă suplimentar structura de rezistență a clădirii, ci și datorită etanșeității și durabilității bune pe care acestea o oferă. Protecția casei împotriva intemperiilor este esențială atunci când vine vorba despre rolul unui acoperiș.
În ceea ce privește impactul acoperișului unei clădiri în optimizarea costurilor, nu există o formulă generală, acesta se poate calcula, însă, în momentul proiectării construcției, soluția pentru acoperiș fiind aleasă în funcție de forma și panta acoperișului, precum și a cerințelor estetice ale beneficiarului sau arhitectului.
Care sunt caracteristicile unui acoperiș eficient din punct de vedere energetic și ce anume trebuie avut în vedere atunci când acesta este instalat?
Un acoperiș eficient energetic este un acoperiș prin care pierderile de căldură sunt minime. El trebuie sa fie etanș, rezistent și izolat corespunzător.
Acest tip de acoperiș oferă beneficiarului un înalt grad de confort, deoarece asigură răcoare vara și căldură iarna. Gradul de eficientizare a acestuia depinde inclusiv de suprafața lui, respectiv panta de înclinare, motiv pentru care el trebuie gândit corespunzător încă din etapa de proiectare a clădirii.
Instalarea acestuia se face in conformitate cu normele din industrie, folosind materiale și accesorii de calitate.
Noi la Wetterbest ne-am concentrat pe dezvoltarea întregului sistem de învelitori metalice, respectiv: tablă metalică, folii anticondens, partea de sistem pluvial și accesorii astfel încât să asigurăm soluții complete beneficiarilor care doresc acoperișuri durabile și eficiente energetic.
Culoarea acoperișului are vreo importanță în privința calităților tehnice sau este doar una de estetică?
Culoarea acoperișului este importantă atât în ceea ce privește estetica clădirii, cât și încadramentul ei în zona în care este amplasată. Totuși, poate avea efect și asupra consumului de energie. Conceptul se numește „efectul Albedo”.
Practic, un acoperiș deschis la culoare va reflecta razele UV, în timp ce culorile mai închise vor absorbi căldura. Un acoperiș închis la culoare este potrivit pentru locuințele din zone mai reci, care trebuie să conserve căldură. În schimb, în zonele calde, culorile închise nu sunt potrivite. Acoperișul va absorbi mai multă căldură, locuința se va încălzi mult mai repede, iar consumul de energie pentru răcirea spațiului va fi mai mare.
Începand cu 2021 ați implementat proiectul Planet Passionate. Ce măsuri ați întreprins de atunci pentru eficientizarea activității companiei astfel încât să reduceți impactul asupra mediului?
De anul trecut, Wetterbest a implementat programul Planet Passionate, ce are ca obiective: reducerea amprentei de emisii de CO2 în atmosferă, reducerea consumului de electricitate și apă și integrarea de resurse și energie regenerabilă în procesele de producție.
Astfel, în 2021 am instalat o centrală electrică fotovoltaică ce cuprinde 792 de panouri instalate pe o suprafaţă de 1.200 metri pătraţi pe acoperişul halei de producție Wetterbest din judeţul Prahova. Punerea în funcţiune a acestui proiect fotovoltaic a contribuit la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu circa 77 tone pe an. Anul acesta am continuat investițiile în această direcție prin instalarea unei noi centrale fotovoltaice care ne va ajuta să reducem emisiile de CO2 cu încă 132 de tone pe an. Este important de știut faptul că la ora actuală compania noastră are statutul de companie Energie Zero Net (NZE) prin eficiență energetică, generarea de energie regenerabilă în unitatea noastră de producție, contracte și certificate de energie regenerabilă.
Alt proiect important derulat în direcția sustenabilității este cel de reducere a consumului de apă de la rețeaua locală (water harvesting). Implementarea acestuia este în derulare, iar începând cu 2023 estimăm ca vom recicla anual cca.1 milion de litri de apă pluvială.
Care sunt obiectivele de mediu ale companiei pe termen mediu și lung?
Ne desfășurăm activitatea după principiile dezvoltării durabile, astfel încât prin programul Planet Passionate ne-am asumat ținte clare în ceea ce privește consumul de energie din surse regenerabile, scăderea amprentei de carbon, circularitatea materiilor în natură și salvarea rezervelor de apă potabilă.
Principalele noastre obiective vizează ca 40% din consumul de energie electrică să fie generat intern în fabrică, prin intermediul centralelor fotovoltaice instalate, toate mașinile companiei să fie cu emisii 0 până în 2030, să avem 0 deșeuri reciclabile la groapa de gunoi până în 2025 și 0 deșeuri ale companiei până în 2030.
Reducerea consumului de apă de la rețea cu până la 80% până în 2023, este, de asemenea, un angajament pe care vrem sa-l respectăm.