Mareele, sursa de energie a viitorului

Mareele reprezinta sursa perfecta de energie regenerabila, mai previzibila si mai fiabila decat energia eoliana sau solara, o forta a naturii care nu asteapta altceva decat sa fie valorificata,este de parere Phil Scott, director de afaceri in cadrul GE Power Conversion.

„De doua ori pe zi, cu precizia unui ceas, gravitatia lunii determina fluxul si refluxul marilor. GE a ajutat deja la ancorarea primelor turbine de maree pe fundul marii din jurul Insulelor Orkney, langa coasta Scotiei. Acestea par niste elice imense de nave, scufundate in apa la o adancime de 55 – 73 de metri si folosesc turbine adaptate pe baza tehnologiei eoliene”, spune reprezentantul companiei.

Predictii cu acuratete pe termen lung

In prezent, echipa GE discuta despre asigurarea unor convertoare si generatoare de energie pentru o a doua retea de turbine subacvatice cu o capacitate de 10 megawati in nord-vestul Scotiei.

Inginerii estimeaza ca resursele teoretice totale de tipul mareelor din Marea Britanie se situeaza intre 25 si 30 de gigawati – suficient pentru a asigura aproximativ 12% din necesarul de energie al Marii Britanii.

„Daca imi dati orarul mareelor, va pot spune cum se va comporta mareea intr-un anumit loc pe planeta peste o suta de ani,” spune Scott.

Trei cai de valorificare

Energia mareelor poate fi valorificata in trei moduri.

Amplitudinea fenomenului se manifesta pe verticala in apa, pe masura ce aceasta se ridica si cade intr-un anumit loc.

Curentul mareei capteaza miscarea orizontala a apei in timp ce mareea scade si creste odata cu schimbarea fluxului.

Exista si balize speciale care pot produce energie la suprafata, in functie de miscarea sus-jos a valurilor. Aceasta ultima abordare este inca in curs de testare.

Energia viitorului

„Se pare ca este de aproximativ zece ori mai greu de montat si intretinut echipamente pe suprafata apei,” spune Scott. „Exista companii care au instalat sisteme pentru valorificare valurilor, dar s-au trezit cu ele izbite de stanci.”

Oare energia mareelor va depasi vreodata energia eoliana? „Cred ca nu”, spune Scott, dar subliniaza ca in urmatorii cinci ani vor aparea „un numar considerabil de retele pentru valorificarea mareelor si probabil si sisteme pentru valorificarea valurilor,” conectate la reteaua din Marea Britanie, dar si din SUA, Coreea de Sud, China, Australia si Brazilia.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri