În urma presiunilor din partea Partidului Liberal-Democrat, dar și al Partidului Verde, guvernul din Marea Britanie analizează opțiunea de a promova utilizarea măștilor prietenoase cu mediul. Deocamdată, oficialii investighează dacă acestea sunt sigure.
Partidul Liberal-Democrat susține că măștile de unică folosință creează cantități enorme de deșeuri de plastic și consideră că trebuie promovate alternative prietenoase cu mediul, alături de metode prin care utilizatorii să aibă grijă de ele. Iar Partidul Verde vrea ca ministerele să condiționeze mass media să arate astfel de măști cât mai puțin, astfel încât utilizarea lor să nu mai fie considerată o normalitate.
Guvernul Marii Britanii a răspuns că investighează dacă echipamentul individual de protecție (EIP) poate fi reutilizat.
„Prioritatea noastră este să protejăm sănătatea publică, dar guvernul si NHS analizează atent modul în care EIP poate fi refolosit în moduri sigure, inclusiv privind decontaminarea. Am publicat îndrumări cu privire la modul de a purta și confecționa o mască din pânză și cum trebuie aruncat în siguranță EIP”, a transmis un purtător de cuvânt al guvernului.
Ca măsură pentru protejarea populației împotriva virusului Covid-19, în spațiile închise (magazine, mijloace de transport în comun) este obligatorie purtarea măștii. Conform cifrelor publicate de Office for National Statistics, la începutul lunii septembrie 96% dintre adulții care au ieșit din locuințe au purtat măști.
Grupurile ecologiste spun că sute de mii, chiar milioane, de măști de unică folosință sunt aruncate în aer liber, distrugând natura. Un ONG din Franța, care face acțiuni regulate de curățare a Mării Mediterane de deșeuri, a avertizat chiar că în curând vor fi mai multe măști decât meduze în apă. Nu e nevoie decât de o rafală de vânt sau de puțină ploaie ca măștile care nu au fost aruncate într-un coș cu capac să ajungă într-un râu și de acolo în mare, spune organizația. Ținând cont că, la nivel mondial, sunt folosite în fiecare lună 129 de miliarde de măști, avertismentul francezilor pare justificat.
„Când sunt întregi, vietățile sălbatice se pot încurca în ele sau plasticul va fi ingerat. Nu se vor descompune, ci doar se vor degrada, adăugând mai mult microplastic în mări și în lanțul trofic”, a declarat Laura Foster, de la Marine Conservation Society.
Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) încurajează oamenii care poartă totuși măști de unică folosință să le rupă elasticele, înainte de a le arunca, astfel încât animalele să nu se încurce în ele.
Citește și:
Cât de sigure sunt măștile confecționate din materiale textile
ONG: În curând vor fi mai multe măști decât meduze în Marea Mediterană