Deși exporturile de plastic nesortat către țările în curs de dezvoltare au fost interzise de la 1 ianuarie, Marea Britanie va avea propriile reguli, după ce a părăsit Uniunea Europeană. Regatul Unit este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri de plastic din lume.
Marea Britanie este arătată cu degetul că nu-și respectă promisiunile privind interzicerea exportului de deșeuri din plastic către țările în curs de dezvoltare, după ce au început să fie aplicate regulile post-Brexit, care sunt mult mai permisive decât cele impuse de Uniunea Europeană.
Astfel de exporturi din Marea Britanie vor fi făcute de acum în baza unui nou sistem, în baza unui consimțământ semnat în prealabil, prin care importatorul poate să accepte sau să refuze deșeurile.
Regatul Unit este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri de plastic din lume, al doilea după Statele Unite. Exportă în jur de două treimi din deșeurile de acest tip. Numai în septembrie 2020, țara a exportat 7.860 de tone de deșeuri în țări în curs de dezvoltare precum Malaezia, Pakistan, Vietnam, Indonezia și Turcia.
De la 1 ianuarie, exportul de plastic nesortat din țări membre UE către țările care nu fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE – engl) a fost interzis. Jim Puckett, director la Basel Action Network, a spus pentru The Guardian că posibilitatea impunerii acestei interdicții era cunoscută încă din aprilie 2019.
„Am bănuit că Marea Britanie cel puțin va urma UE, așa că este un șoc să aflăm că în schimb au ales să aibă o procedură de control mult mai lejeră, ceea ce permite încă exportul de plastice contaminate și dificil de reciclat către țările în curs de dezvoltare.”
„Este supărător să vedem că Regatul Unit își dorește să continue managementul defectuos al deșeurilor sale folosindu-se de țările sărace ca groapă de gunoi. În Indonezia, am documentat cantități mari de deșeuri din plastic importate de acolo abandonate sau arse în comunități unde reciclatorii mici pot recicla cantități reduse de plastic”, a povestit Yuyun Ismawati, activist de mediu din Indonezia.
„Britanicii așteaptă să vadă exporturile interzise, o colectare separată mai strictă a deșeurilor încă de acasă și acțiuni mai rapide privind criza climatică. Ține de ministere să respecte rapid ce au promis, dar lucrurile nu arată bine”, a susținut Luke Pollard, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Hranei și Afacerilor rurale.
Citește și:
UE interzice exporturile de deşeuri din plastic către ţările sărace