Marea Barieră de Corali se află în stare critică

Starea Marii Bariere de Corali s-a deteriorat de la proastă la foarte proastă, conform unui raport guvernamental care avertizează că trebuie luate măsuri urgente pentru a combate criza climatică, principala amenințare a recifului.

Raportul, publicat o dată la cinci ani, arată că recifele din Marea Barieră de Corali se află în stare critică, fiind înregistrată pierderea extinsă a habitatelor și degradarea acestora, care afectează peștii, țestoasele și păsările marine.

Raportul avertizează că reciful nu își va reveni fără măsuri urgente la nivel național și global pentru a combate criza climatică.

Creșterea temperaturilor marine și evenimentele meteo extreme asociate cu schimbările climatice, cum ar fi valul de căldură marin care a cauzat un eveniment masiv de albire în 2016 și 2017, sunt riscurile imediate cu care se confruntă reciful.

Numărul puilor de corali din Marea Barieră de Corali a scăzut semnificativ

Alte amenințări majore sunt reprezentate de poluarea provenită de la agricultură, dezvoltarea infrastructurii pe coastă și pescuitul ilegal. Conform raportului, calitatea apei se îmbunătățește prea încet și continuă să afecteze multe regiuni, în special din cauza practicilor agricole.

Directorul executiv al Marine Park Authority, Josh Thomas, a declarat că reciful este recunoscut ca unul dintre cele mai bine gestionate zone protejate din lume, iar valoarea sa ca patrimoniu mondial rămâne intactă, însă se află într-un punct critic.

„În timp ce reciful resimte deja impacturile schimbărilor climatice, viitorul său este unul pe care îl putem schimba – și suntem angajați să îl schimbăm.”, a declarat Thomas.

În 2014, raportul descria reciful ca fiind sub presiune, în timp ce în 2019 acesta este caracterizat ca fiind „un recif schimbat și mai puțin rezistent.” Nu toate zonele au fost afectate la fel de grav, iar restaurarea acestuia este încă posibilă. Însă este nevioie de măsuri pentru a combate în mod eficient criza climatică, precum și de implementarea eficientă a planului guvernamental privind recifele, care are ca termen anul 2050.

Coralii se vindecă în 9-12 ani după un episod de albire

Raportul arată că unele specii sunt afectate grav de pierderea și degradarea habitatelor, iar populațiile care depind economic de recif trebuie să se pregătească pentru impactul unui ecosistem mai puțin divers, cauzat de încălzirea oceanelor.

spot_img

Ultimele știri