Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a anunțat că Marea Barieră de Corali a Australiei nu trebuie introdusă pe lista siturilor aflate în pericol, însă a avertizat că ecosistemul trebuie protejat pentru a se evita continuarea deteriorării, potrivit Reuters.
Draftul, care va avea un rol consultativ pentru decizia finală a agenției ce va fi adoptată la finalul lunii iunie, în cadrul reuniunii de la Bonn, se află de mult timp în atenția ecologiștilor și a guvernului australian.
Decizia privind introducerea Marii Bariere de Corali, sit ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1981, pe lista siturilor mondiale aflate în pericol ar determina impunerea unei monitorizări extinse din partea Națiunilor Unite și restricții pentru dezvoltarea zonei respective.
Înscrisă în patrimoniul mondial de către UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali se întinde pe o suprafață de aproximativ 345.000 de kilometri pătrați de-a lungul coastei orientale australiene și reprezintă cel mai vast ansamblu coralier din lume, cu peste 3.000 de sisteme recifale și sute de insule tropicale.
Citește și:
Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari
Organismele din oceane, la un pas de extincție în masă
Australia somată să ofere garanții de protecție pentru Marea Barieră de Corali