Din cauza inundatiilor fara precedent care afecteaza nord-estul Australiei de mai multe saptamani, numeroase ramasite si pesticide au ajuns in mare, amenintand grav Marea Bariera de Corali, relateaza AFP.
Circa 40 orase din nord-estul Australiei, in mare parte din provincia Queensland, sunt acoperite de ape in urma inundatiilor catastrofale. Ramasitele si pesticidele sunt transportate de apele namoloase si aruncate in mare. Un cocktail periculos pentru echilibrul ecosistemic al barierei de corali, o regiune unica in lume inscrisa in patrimoniul universal al UNESCO.
Catastrofa urma sa atinga nivelul maxim astazi, potrivit previziunilor. Nivelul raului Fitzroy urma sa atinga 9,40 de metri si sa ramana cu mult deasura nivelului de alerta timp de o saptamana. Ca lucrurile sa fie si mai complicate, o alerta de furtuni a fost lansata pentru cursul zilei de astazi.
Pentru Australia, aceasta catastrofa – apreciata drept de proportii ”biblice” de catre autoritati – este una fara precedent. Guvernul australian nu a lansat inca niciun apel la ajutor international, insa, ieri, ONU a indicat faptul ca secretarul general Ban Ki-moon urmareste indeaproape evolutia situatiei.
Aproximativ 1.200 de case sunt in prezent sub ape, iar alte 11.000 au suferit stricaciuni. Meteorologii anunta cu ingrijorare noi furtuni si ploi, aratand ca ploile diluviene, fara precedent, sunt rezultat al fenomenului climatic La Nina.
Cele mai afectate orase sunt Rockhampton si Bundaberg, din statul Queensland. Localnicii care au fugit din calea apelor se pot intoarce deja in unele zone, insa un mare risc e influxul mare de serpi veninosi adusi de ape. ”Sunt o groaza de serpi. La fiecare 30 de metri vezi cate unul. Sunt practic peste tot”, declara ieri un localnic din Rockhampton.
O alta problema sunt crocodilii de apa sarata care inoata in apele revarsate. Premierul statului Queensland a declarat zona calamitata o suprafata de un milion de kilometri patrati. Apele au inundat scoli si biserici si au dus la inchiderea a zeci de mine de carbune, rute feroviare si porturi. Din cauza blocarii minelor si activitatilor economice, preturile la carbune si otel au inceput sa creasca la nivel mondial.