Mare Nostrum: Locul turistilor pe litoralul romanesc, luat de delfini esuati

De la inceputul lunii mai, echipa Mare Nostrum a identificat 80 de delfini esuati. In momentul identificarii, delfinii se aflau in stare avansata de descompunere, cea mai posibila cauza a mortii fiind inecul ca urmare a capturarii lor in plasele de pescuit.

In vederea evitarii esuarii delfinilor, Mare Nostrum va amplasa 50 de dispozitive acustice pe plasele de pescuit, care emit unde sonore insesizabile de catre oameni, cu rolul de a  tine delfinii la distanta.

Informatii despre biodiversitate si despre delfini, in mod special, vor putea fi accesate de toti cei interesati pe site–ul www.delfini.ro, care contine o sectiune speciala care le permite atat partenerilor, cat si cetatenilor sa semnaleze prezenta delfinilor esuati.

Diferitele tipuri de agresiuni asupra mediului marin si costier, dar mai ales prezenta delfinilor esuati, vii sau morti, vor mai putea fi semnalate si la linia gratuita Telverde: 0800 800 078.

Aceasta va fi functionala in perioada iunie–septembrie, iar apelurile vor fi directionate catre institutiile competente (Directia Apelor-Dobrogea Litoral si Garda de Mediu).

„Din nefericire, numarul delfinilor esuati a atins o cota alarmanta intr-o perioada foarte scurta de timp. Incercam ca prin instalarea dispozitivelor acustice sa evitam capturarea lor accidentala si sa reducem numarul delfinilor morti. Din pacate, din cauza starii avansate de putrefactie, in cele mai multe cazuri nu se poate stabili cu exactitate cauza mortii. Insa, nu ne vom opri numai la monitorizarea delfinilor semnalati pe plajele constantene. In perioada urmatoare vom desfasura o serie de sesiuni de fotoidentificare pe mare, pentru colectarea datelor privind populatiile de delfini din Marea Neagra. Scopul acestor sesiuni este de a identifica marimea populatiilor de delfini, ratele de supravietuire, ratele reproducatoare, rutele de migratie, precum si alte informatii referitoare la comportamentul acestora. In baza acestora vom incerca sa propunem masuri de reducere a interactiunilor negative dintre activitatile umane si delfini”, a declarat Marian Paiu, coordonator activitati de teren Mare Nostrum.

Proiectul urmareste, in primul rand, cresterea nivelului de constientizare a populatiei locale cu privire la amenintarile la viata delfinilor din Marea Neagra, dar si sprijinirea comunitatii pescarilor pentru reducerea numarului de delfini capturati accidental in plasele pescaresti.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa Prioritara 4, avand valoarea totala de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibila este de 550.047,1 lei (finantare nerambursabila FEDR si buget de stat), iar valoarea, alta decat cea eligibila, este de 119.883,07 lei.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Aproape 30 de delfini au fost gasiti morti pe plajele litoralului romanesc in ultimele 48 de ore

Inca doi delfini morti din cauza plaselor de pescuit, descoperiti pe plajele din Constanta

Mare Nostrum: Sapte delfini morti in plasele unui pescador turcesc

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri