Marasmul economic si dezastrele naturale, 2 furtuni in coliziune

Criza financiara, care distrage atentia de la impactul, de multe ori catastrofal, al schimbarilor climatice, cat si fenomenele meteo extreme reprezinta 2 dintre cele mai mari amenintari carora omenirea trebuie sa le faca fata in urmatorii 10 ani.

Concluzia apartine Forumului Economic Mondial care, pe baza unei anchete realizate de peste 1.000 de experti, a alcatuit Global Risks 2013, raport ce ofera o viziune sceptica asupra urmatorului deceniu.

Doua furtuni, una care ravaseste mediul inconjurator, iar alta economica, vor sfarsi prin a intra in coliziune, daca nu afectam resursele necesare pentru a reduce acest risc reprezentat de schimbarile climatice severe”, a spus John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, parte a Marsh&McLennan Companies.

Expertii denunta, de asemenea, incapacitatea omenirii de a se adapta schimbarilor climatice care antreneaza riscuri de mediu “ale caror efecte vor fi mult mai marcante in urmatorul deceniu”.

Evenimente cum a fost uraganul Sandy, dezastru ale carui costuri au fost imense, pericolele care pandesc natiunile insulare si comunitatile din zonele costiere sau absenta solutiilor pentru stoparea gazelor cu efect de sera sunt doar cateva dintre motivele care ne obliga sa actionam cat nu este prea tarziu”, a avertizat Axel P. Lehmann, responsabil cu controlul riscului la Zurich Insurance Group.

Avand in vedere schimbarile structurale ce se petrec in economie si in mediul inconjurator, comunitatea internationala trebuie sa gaseasca solutii viabile si sa apeleze la investitii strategice pentru  a preveni ce poate fi mai rau.

Criza economica si dezastrele naturale trebuie privite in ansamblu, desi  sunt numerosi aceia care sustin ca aceste 2 probleme trebuie tratate separat. Dar o gestionare inteligenta a acestor riscuri presupune ca trebuie sa facem fata, deopotriva, amenintarilor economice si climatice, renuntand la acest mod de gandire inadecvat”, a subliniat David Cole, responsabilul Grupului de control al riscurilor la Swiss Re.

Raportul stigmatizeaza, de asemenea, si riscul reprezentat de rezistenta la antibiotice, fenomen din ce in ce mai intalnit in ultima vreme, care favorizeaza raspandirea molimelor, cat si “manifestarile salbatice” posibile cu ajutorul Internetului, oferind spre exemplu consecintele provocate de difuzarea pe You Tube a unui film critic la adresa Islamului.

spot_img

Ultimele știri