Locuitorii Maramuresului organizeaza duminica un mars pentru comemorarea catastrofei ecologice din anul 2000 de la Baia Mare si pentru a respinge proiectul minier de la Rosia Montana.
Marsul de duminica se va desfasura in Piata Revolutiei din Baia Mare intre orele 12 – 14.
In acest mod, maramuresenii se solidarizeaza cu ceilalti adversari ai proiectului minier Rosia Montana, al caror miting este programat maine la Bucuresti.
Actiunea de la Baia Mare este initiata de Asociatia Euroarmonia."Baia Mare este oras minier, iar oamenii care au fost toata viata mineri nu pot vedea altfel, au senzatia ca nu exista alta posibilitate. Dar noi credem ca exista si alta cale de dezvoltare decat mineritul cu cianuri. La Aurul Baia Mare, firma a dat faliment si a disparut, au ramas doar pagubele", a declarat, pentru Green Report, doamna Emilia Bura, presedintele Asociatiei Euroarmonia.
Ecologistii din Maramures doresc sa comemoreze catastrofa ecologica din anul 2000 de la societatea Aurul S.A. si sa sustina cererilor locuitorilor din Rosia Montana, care se opun redeschiderii minei. Revendicarile lor concrete sunt neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Rosia Montana, deblocarea procedurilor de includere a acestei localitati pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si dezvoltarea durabila a zonei, prin punerea in valoare a patrimoniului sau natural si cultural.
Ecologistii critica proiectul legislativ de modificare a Legii Minelor (Legea 85/2003), care ar permite companiilor miniere private sa faca exproprieri, pe motiv ca afacerile lor sunt de interes public. De asemenea, aparatorii mediului resping ideea declararii regiunii Rosia Montana ca zona monoindustriala, pentru ca aceasta varianta ar incuraja numai dezvoltarea mineritului.
In schimb, aparatorii mediului sustin propunerea legislativa care urmareste interzicerea utilizarii cianurii in minerit.
Anuntul referitor la mitingul de duminica, publicat si pe site-ul www.actualmm.ro, a generat o dezbatere cu argumente pro si contra, intre cei care se opun si cei care accepta exploatarea aurului.
"Nu poti sa compari mina de la Baia Mare care folosea o cantitate mare de cianura cu mina de la Rosia care ar urma sa fie printre cele mai ecologice din lume. Apropo, de ce nu protesteaza anti cianura care se foloseste inca la Baia Mare in cantitati concentrate?", intreaba Vali. "Tehnologie mai avansata? De unde stim noi asta? Ceea ce urmeaza sa se intample la Rosia Montana va fi un dezastru. Firmele de minerit canadiene distrug peste tot in lume. In America de Sud, activistii anti-minerit sunt omorati. Compania RMGC a facut foarte mult rau la noi in tara. La Rosia au dezmembrat o intreaga comunitate, au distrus case si au saracit oameni. Si toate astea pentru aur? Cand va intelege lumea ca aurul nu tine de foame, doar fermele dau de mancare?", raspunde Roxana.
Foto: www.ne-cenzurat.ro/
Citeste si:
Cateva sute de oameni sunt asteptati la mitingul pentru Rosia Montana