MAP despre protestul Agent Green: „acțiunile de protest, fără o pregătire prealabilă, produc confuzie”

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) consideră că acțiunile de protest care sunt organizate „fără o minimă pregătire prealabilă, produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice”. Reacția Ministerului Apelor și Pădurilor este un răspuns la protestul activiștilor de mediu Agent Green și EuroNatur, organizat în 10 martie pe Transfăgărășan. 

proteste
foto: agentgreen.ro

Protestatarii au blocat, pe Transfăgărășan, un camion care transporta material lemnos și au solicitat o anchetă cu privire la exploatările forestiere din zona Vidraru. De asemenea, prin acțiunea lor, activiștii au cerut și stoparea exploatării pădurilor virgine din România.

Ministerul Apelor și Pădurilor a transmis printr-un comunicat de presă că „acțiunile de protest de genul celei organizate vineri, chiar dacă au la bază intenții nobile, pot aduce prejudicii grave personalului silvic, care își desfășoară meseria cu bună credință și în litera legii”.

MAP: Transportul de material lemnos era legal

În urma verificărilor, Ministerul Apelor și Pădurilor susține că transportul de lemn, oprit de activiști, era unul legal.

„În jurul orei 11:00, la km 64 de pe DN 7C, reprezentanții ONG au oprit în trafic autocamionul cu nr. de înmatriculare AG 95 SRV. În urma verificărilor în Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase – SUMAL, s-a constatat că transportul era unul legal. În avizul de însoțire seria AP nr. 2393420/10.03.2017, emis de Ocolul Silvic Vidraru, era consemnată cantitatea de 17,82 mc lemn de foc din specia fag, la un număr de 26 de piese transportate”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, Romsilva a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, același punct de vedere. În plus, Regia Națională a Pădurilor acuza activiștii de mediu că au anunțat, în mod eronat, că transportul era ilegal și că lemnul provenea dintr-o pădure virgină.

„Volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460. Exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016”

MAP: Diferența de lemn rezultată în urma măsurătorilor, în limitele legii

Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, în urma măsurătorilor făcute, diferența de lemn rezultată între măsurători și avizul de însoțire se încadrează în limitele legii.

„Din dispoziția reprezentanților Poliției, în prezența reprezentanților ONG-urilor și inspectorilor Gărzii Forestiere, autocamionul a fost descărcat și măsurat conform prevederilor legale, piesă cu piesă. În urma măsurătorilor efectuate a celor 26 de piese existente, a rezultat cantitatea de 17,45 mc lemn de foc din specia fag (diferența de minus 0.37 mc se încadrează în toleranțele stabilite de actele normative)”, se arată în comunicatul de presă.

Cât privește, proveniența lemnului transportat de autocamion, Ministerul Apelor și Pădurilor susține că lemnul nu provenea dintr-o pădure virgină.

„În același timp, o altă echipă a Gărzii Forestiere, împreună cu reprezentanți ai Ocolului Silvic Vidraru, au mers în teren să verifice dacă lemnul transportat provenea într-adevăr dintr-un corp de pădure virgină cuprinsă în studiul PIN MATRA sau dacă există exploatări forestiere în acest trup de pădure, în zona Vidraru. Inspectorii au constatat că în zonă se afla în lucru o exploatare forestieră legală, fiind vorba despre un volum brut de 2085 mc, tăieri progresive racordare, amplasat in cadrul OS Vidraru, unitatea de producție VI Limpedea. Acest trup de pădure nu face parte din categoria pădurilor virgine și nu este inclus în studiul PIN MATRA”

Totuși, MAP admite că în vecinătatea zonei Vidraru există o suprafață de fond forestier care este inclus în studiul PIN MATRA. Însă, potrivit evidențelor existente la Ocolul Silvic Vdiraru și a celor constatate la fața locului, acolo nu s-au realizat tăieri. De asemenea, ministerul asigură că în perioada următoare „reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești vor efectua un control cu privire la situația actuală a suprafețelor incluse în studiul PIN MATRA, zona Moliviș”.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, i-a invitat pe reprezentanții ONG-urilor la o discuție în decursul acestei săptămâni, pentru dezbate problemele semnalate de activiști.

Agent Green: tăierile abuzive de la Vidraru au fost legalizate de autorități

Agent Green a publicat astăzi noi dovezi prin care acuză autoritățile că în ultimii 15 ani au permis exploatări forestiere abuzive în zona Vidraru. Activiștii susțin că abuzurile au fost legalizate atât de Romsilva, cât și de Garda Forestieră Ploiești. Abuzurile de la Vidraru, susțin aceștia, s-au produs atât în pădurile aflate în domeniul statului, cât și în cele aflate în proprietate privată.

 

De asemenea, Agent Green acuză Romsilva și Garda Forestieră că, în cazul protestului de pe Transfăgărășan, acestea „s-au limitat la emiterea de reacții superficiale despre un singur camion din zecile de mii care au scos lemn din pădurile de la Vidraru în ultimii 15 ani”. Nu în ultimul rând, Agent Green susține că autocamionul nu apărea în protalul www.inspectorulpadurilor.ro nici la momentul opririi și nici două zile mai târziu.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri