Managementul deseurilor in Romania intampina inca probleme

Activitatile autoritatilor municipale si gradul scazut de constientizarea a populatiei ne impiedica sa ne atingem tintele nationale si europene cu privire la managementul intergrat al deseurilor, desi legislatia in ceea ce priveste managementul deseurilor din Romania este armonizata 100% cu cea europeana. Aceasta este concluzia desprinsa din seminarul "Deseuri si Reciclare" in cadrul caruia au avut prezentari Valentin Negoita, presedintele asociatiei Ecotic, Sorin Popescu, director general Eco Rom Ambalaje si Bogdan Constantinescu, secretar general al Asociatiei Romane de Salubritate. Seminarul a fost moderat de Raul Cazan, redactor-sef al revistei Green Report.

"Toti cei care activam in acest domeniu, ne-am lovit de o pasivitate a municipalitatilor. Probabil ca lipsa monitorizarii acestora de catre autoritatile centrale, duce la aceasta pasivitate cu care ne confruntam cu totii si care pana la urma ne impiedica sa ne atingem tintele la nivel national. Un alt aspect nefavorabil atingerii acestor tinte este gradul scazut de constientizare al populatiei", a aratat Valentin Negoita, presedintele Ecotic, care a tinut sa sublinieze ca, in ceea ce priveste colectarea deseurilor si implicarea populatiei, informarea este foarte importanta.

Bogdan Constantinescu a evidentiat, pe langa lipsa de comunicare a autoritatilor locale, si problemele de ordin financiar. "Protectia mediului presupune in primul rand costuri ridicate, prea mari pentru municipalitati si populatie. Din pacate, prea putini bani ajung acolo unde le este locul, de obicei fondurile se blocheaza la nivel central", a spus acesta.

Secretarul general a subliniat ca fondurile care vor veni in tara noastra prin Programul Operational Sectorial (POS Mediu) pe gestionare integrate a deseurilor se ridica la aproximativ 4,5 miliarde euro. El a mai tras un semnal de alarma pentru autoritati pentru conformarea la standardele europene ale depozitelor de deseuri.

Potrivit datelor Asociatiei Romane de Salubritate, aproximativ 250 de depozite de deseuri din Romania sunt neconforme standardelor Uniunii Europene si isi vor inceta activitatea.

Seminarul "Deseuri si Reciclare" se tine in contextul in care la Bruxelles se pregateste o noua directiva cadru pe probleme de management al deseurilor care va fi finalizata pana la inceputul anului 2009.

Seminarul face parte dintr-o serie de discutii cu titlul "Mediul intre prezent si viitor". Alte seminarii au ca teme "Biodiversitatea", "Apa si Biodiversitatea ", "Energie Regenerabila" si "Cercetari si Noi Tehnologii".

Evenimentele sunt organizate la Crown Plazza de catre compania Theone TDI.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri