Malul rosu a ajuns in Dunare, la intrare in Serbia

Specialistii Apelor Romane Mehedinti au fost informati, ieri, de omologii lor din Serbia ca unda de poluare cu substante toxice din urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluvial Dunarea, la intrare in Serbia, informeaza Mediafax.

Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, a declarat ieri ca specialistii apelor din Serbia au dat si ei asigurari ca unda de poluare cu substante toxice se va dilua pana va ajunge in Romania.

"In paralel, in Serbia se efectueaza analize si am primit asigurari care confirma si analizele noastre, ca unda toxica se va dilua.", a mai spus Draghici.

Potrivit aceleiasi surse, ultimele analize ale apei fluviului Dunarea, realizate duminica aratau un PH de 7,9, acesta incadrandu-se in limite normale.

La Bazias, la intrarea fluviului Dunarea in Romania, se preleveaza probe de catre echipe complexe formate din biologi, chimisti ai Administratiilor Bazinale Banat, Jiu si Mehedinti, care vor fi analizate in laboratoarele mobile care au fost transportate la fata locului.

Totodata, la Bazias sunt politisti de frontiera care supravegheaza fluviul.

In 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal.

Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de noroi rosu.

In timp ce catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria a provocat deja moartea a sapte pesoane, rezervorul uzinei de alumina din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninta ecosistemul Dunarii, risca sa cedeze complet din cauza unei noi fisuri in dig.

Autoritatile ungare au ordonat evacuarea completa a satului Kolontar de teama unei a doua inundatii cu noroi rosu toxic si se pregatesc sa adopte aceleasi masuri si in cazul oraselului vecin, Devecser, a declarat seful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de AFP.

spot_img

Ultimele știri