Reducerea deseurilor alimentare este o cale eficienta de a imbunatati conservarea apei de pe planeta, au aratat trei agentii printre care si Organizatia pentru hrana si agricultura din cadrul ONU (FAO). Propunerea a fost facuta in cadrul meetingului World Water Week de la Stockholm, unde expertii si politicienii s-au adunat sa discute probleme legate de apa si sanitatie, informeaza Earth Times.
Un cercetator britanic a primit premiul Stockholm Water Prize, in valoare de 150.000 de dolari, administrat de Institutul International al apei din Stockholm (SIWI) pentru lansarea conceptului de „apa virtuala”, un sistem care masoara cantitatea de apa folosita la producerea si comercializarea bunurilor. Pionierul acestui concept, insa, a fost profesorul John Anthony Allan de la Colegiul King din Londra la inceputul anilor 1990.
Exemple de „apa virtuala” ar fi estimarile ca 140 litri de apa sunt necesari cultivarii, producerii, ambalarii si transportarii unei portii de cafea, un hamburger are nevoie de 2.400 litri de apa, iar o pereche de blugi consuma aproximativ 10.000 litri de apa.
Fiecare cetatean din Statele Unite (SUA) consuma aproximativ 6.800 litri de „apa virtuala” pe zi, adaugand si toata apa inclusa in producerea bunurilor precum alimente si haine. Aceasta este aproape de trei ori cat media unui chinez, potrivit SIWI.
SIWI, in colaborare cu Institultul international pentru managementul apei (IWMI), a comparat mancarea aruncata la gunoi cu lasarea robinetului deschis in raportul „Economisirea apei: Reducerea deseurilor din industria alimentara”.
Aproximativ 1,2 miliarde de oameni traiesc in regiuni unde cererea de apa este mai mare decat aprovizionarea. Presiunea consta in cresterea cererii la nivel global de produse agricole precum carnea de vita si bioenergia, care necesita multa apa.
In SUA, pana la 30% din totalul de alimente, in valoare de circa 48,3 miliarde de dolari, sunt aruncate. Raportul cere ca solutie pentru reducerea deseurilor alimentare o mai buna educatie de mediu in scoli si cresterea constientizarii oamenilor.