Magor Csibi propune etichetarea cu GPS a arborilor

Europarlamentarul PNL Magor Csibi, vicepresedinte al Comisiei pentru mediu din legislativul european, a declarat, vineri, la Oradea, ca va propune Guvernului etichetarea copacilor in Romania cu aparatura GPS, pentru a impiedica defrisarile masive, potrivit Agerpres.

”Problema defrisarilor nu este o problema noua. Eu nu am incercat sa reinventez roata, doar sa vad politicile care functioneaza la nivel global si am incercat sa implementez aceste lucruri la nivel comunitar”, a declarat Magor Csibi, la seminarul organizat la Primaria Oradea, de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania. Eurodeputatul a dat ca exemplu Liberia, unde au fost etichetati 98% din arborii tarii.

”Cand o eticheta se rupe sau cand se taie copacul, eticheta fiind legata la GPS, imediat se observa in sistem”, a precizat Csibi Magor. Potrivit acestuia, dupa 10 ani de aplicare a programului, Liberia investeste tot un milion de euro pe an, dar castigul depaseste deja 25 milioane de euro. Magor Csibi a declarat ca, impreuna cu colega sa din Marea Britanie, Caroline Lucas, lucreaza la o initiativa legislativa prin care incearca sa controleze cat mai bine ce fel de lemn intra pe piata UE si cum se poate controla, atat taierea arborilor cat si comertul cu masa lemnoasa, daca provine sau nu din surse ilegale.

El a mentionat ca primul succes al amendamentului sau s-a materializat prin introducerea penalitatilor la nivelul UE. Astfel, pentru un transport de lemn ilegal care intra in UE sau pe piata comunitara, amenda va fi de cel putin cinci ori mai mare decat valoarea lemnului comercializat. In plus, Magor Csibi a cerut ca penalitatile sa fie unitare la nivelul tuturor statelor din UE. Eurodeputatul liberal a aratat ca, in acest moment, se defriseaza ilegal 13 milioane de hectare impadurite in spatiul UE iar 60% din lemnul care intra pe piata comuniatra provine din surse legale, restul fiind din surse ilegale.

Eurodeputatul intentioneaza sa organizeze, in viitorul apropiat, la Bucuresti, o audiere publica, unde va invita experti europeni pe probleme de defrisari, inclusiv firme specializate, pentru a face un studiu de prefezabilitate pentru etichetarea arborilor din Romania, care ar cuprinde costurile, castigurile si impactul pe mediu al unui asemenea proiect. Magor Csibi vrea sa propuna Camerei Deputatilor ca europarlamentarii sa aiba, cel putin o data pe luna, drept de interpelare in Parlamentul Romaniei, asa cum au si colegii sai din alte tari ale Uniunii, in parlamentele nationale.

spot_img

Ultimele știri