17.000 de cetățeni cer magazinelor de bricolaj să renunțe la produsele Schweighofer, după decizia FSC

Comunitatea de-clic.ro cere din nou retailerilor de bricolaj să renunțe la comercializarea produselor din lemn ale Holzindustrie Schweighofer. Solicitarea vine ca urmare a deciziei Forest Stewardship Council (FSC) de a se dezasocia de compania activă pe piața românească.

boicot magazine bricolaj lemn pădure copac Schweighofer

Vinerea trecută, Forest Stewardship Council a anunțat că va înceta să acrode certificări de sustenabilitate companiei austriace Holzindustrie Schweighofer. Decizia s-a bazat pe concluziile Comisiei de Control a FSC, potrivit cărora „există dovezi clare și convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a tăiat lemn ilegal și a încălcat legile României”. Controlul a fost efectuat după ce peste 15.000 de membri ai comunității de-clic au cerut organizației internaționale să analizeze situația.

Ca urmare a deciziei FSC, membrii comunității de-clic.ro au reactivat apelul adresat magazinelor de bricolaj. Printr-o petiție semnată deja de 17.000 de persoane, aceștia cer conducerii Arabesque, Brico Depot, Dedeman și Leroy Merlin să elimine de la vânzare produsele Schweighofer. Iată mesajul transmis:

Acum este momentul să acționăm. Trebuie să folosim aceste vești în avantajul pădurilor noastre. Încă o dată s-a demonstrat vinovăția companiei austriece, iar magazinele de bricolaj din România trebuie să înceteze să ne mai vândă lemn ilegal. Dacă reușim să convingem magazinele să renunțe la comercializarea lemnului de la Schweighofer, putem micșora impactul tăierilor ilegale. Fără o piață de desfacere, compania austriacă nu va mai avea unde să își vândă produsele, așadar nu va mai avea nevoie de atâta lemn. Pe de altă parte, dacă magazinele vor căuta alți furnizori, putem revitaliza treptat industria forestieră românească. Putem trece de la monopolul impus de Schweighofer, la o piață liberă, unde există concurență.

Petițiile împotriva Schweighofer, recurente

Petiția inițială a fost creată încă din vara anului 2016, de către Hans Hedrich, vicepreședinte al Asociației Sighișoara Durabilă. De atunci, doar Hornbach a anunțat la finalul anului că, începând cu luna ianuarie 2017, încheie relaţiile comerciale cu Schweighofer pentru lemnul de construcții și lemnul rindeluit.

Inițiatorul petiției s-a adresat și în mod direct conducerii Dedeman, care a comunicat că așteaptă o hotărâre judecătorească definitivă pentru a renunța la contractele cu Holzindustrie Schweighofer.

Cum pot lupta cetățenii împotriva Schweighofer

Inițiatorii petițiilor publicate pe declic.ro cer cetățenilor să se alăture luptei, trimitând o scrisoare la adresele de e-mail: office@arabesque.roclient@bricodepot.rosuportclienti@dedeman.ro și voceaclientului@leroymerlin.ro. Oferă, de asemenea, un text deja redactat, pentru a ușura procesul:

Către: 
Magazinele de bricolaj Arabesque, Brico Depot, Dedeman, Leroy Merlin

Stimate doamne, stimați domni,

Subsemnatul ……., doresc să vă aduc la cunoștiință că sunt unul dintre cei peste 17.000 de membri ai comunității de-clic care a semnat petiția prin care vă solicităm să renunțați la lemnul ilegal de la Schweighofer.

Săptămâna trecută, organizația Forest Stewardship Council (FSC) s-a disociat definitiv de compania Schweighofer și le-a retras certificarea de sustenabilitate. Ancheta lor internă a concluzionat ceea ce jurnaliștii de investigație din toată lumea expun deja de peste 2 ani: Schweighofer taie și comercializează lemn ilegal, și încalcă legile României.

Ca și client al magazinelor dumneavoastră, îmi doresc să am încrederea că produsele pe care le cumpăr provin din surse legale și sustenabile. Din păcate, acesta nu este cazul produselor din lemn de la Schweighofer, o companie austriacă cu dovedite probleme de legalitate.

Consider că stă în puterea dumneavoastră să găsiți alți furnizori de masă lemnoasă care să vă satisfacă cerințele economice, dar și necesitățile clienților. Din ce în ce mai mulți actori de pe piața de retail renunță la Schweighofer ca furnizor. În Austria, magazinele Spar și Obi au renunțat încă de anul trecut la lemnul de proveniență ilegală, iar în România, magazinul Hornbach și-a schimbat furnizorul începând cu luna ianuarie.

Iar dacă dumneavoastră considerați că argumentele morale nu vă pot convinge să renunțați la a face afaceri ilicite, vă aduc la cunoștiință că regulamentul european cu privire la lemn, transpus în legea nr. 51 din septembrie 2016 prevede amenzi dure și confiscarea produselor de lemn de proveniență ilegală.

Lucrând în continuare cu Schweighofer, alegeți să fiți de partea unui sistem profund corupt care decimează suprafața împădurită a țării. Asocierea dumneavoastră cu hoții de lemn va fi judecată aspru nu doar de noi, clienții, dar și de generațiile viitoare.

Cu îngrijorare,
………..

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri