text de Alexandra Kartman
Anii "70, caracterizati de o efervescenta unica in atentia acordata protectiei mediului, nu au lasat o tara ca Austria indiferenta. In 1972 ministerul austriac de resort dedica o ramura a activitatii sale protectiei mediului. Astfel, Austria s-a alaturat primelor tari europene preocupate de situatia ingrijoratoare a mediului inconjura tor. Incepand cu propunerea de solutii pentru reducerea poluarii aerului, dezvoltarea tehnicii de mediu a cunoscut o evolutie constanta pe taramul austriac.
"Spiritul de pionieri al austriecilor este apreciat pe plan mondial, in mod special la gasirea de solutii pentru problemele de mediu. Tehnica de mediu are sanse excelente pentru a contribui la cresterea razanta a cererii globale pentru produse ecologice, astfel incat sa putem lua o parte buna a acestei piete", explica, pentru Green Report, presedintele Camerei de Comert a Austriei, Cristoph Leitl.
"Odata cu aderarea sa la Uniunea Europeana, in anul 1995, Austria si-a asumat pe deplin responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea tehnologiei de mediu pe plan international, cu dorinta de a inova si de a investi, dar a recunoscut, de asemenea, si posibilitatile de investitie pe piata de profil", scrie Paul Christian Jezek, senior editor la revista "Austria Trade" – publicatie a Camerei de Comert a Austriei.
In cifre, evolutia Austriei In domeniul tehnologiei mediului se poate observa in cresterea cu 7% a exportului anual de tehnologie. In ceea ce priveste asa-numita "productie curata" (concepte si tehnologii de mediu care ofera solutii pentru respectarea planului de dezvoltare durabila a mediului stabilit la Lisabona), cresterea procentuala ajunge la 10% pe an.
Devine din ce in ce mai evidenta tendinta de specializare a ofertantilor pe piata tehnologiei de mediu, fapt care dovedeste, inca o data, ca austriecii sunt pe drumul cel bun in dezvoltarea strategiilor de prezervare a naturii. Cota producatorilor care se ocupa numai de tehnici de mediu este in crestere. Totodata se poate observa un trend al specializarii in tehnologii integrate. Acestea au deja o cota de 54% in cadrul bransei.
In acelasi context se observa o crestere a numarului de firme din acest sector. Referindu-ne strict la producatori, fara a-i include si pe ofertantii de servicii, numarul acestora a ajuns, de la 248 de firme (in 1993) la 331 de firme (in prezent).
Este evident potentialul de brand de tara pe care tehnica de mediu il detine in Austria. In acest sens, Cristoph Leitl afirma: "Am dat ordin ca resursele existente sa fie cat mai bine folosite pentru a pozitiona marca Tehnica de mediu – Made in Austria si mai bine pe plan global".