Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lupta in Gorj: Pungile de plastic, o amintire

Marile magazine din municipiul nostru, vor trebui sa renunte, de la 1 ianuarie la pungilor din material plastic pe care le ofera clientilor. De suferit vor avea cei care, de obicei, iau de la supermarket mai multe pungi decat au nevoie. Operatorii economici din Targu-Jiu au pareri impartite la acest capitol. Majoritatea vad in aceste gratuitati, o strategie pentru a-si fideliza clientii. Acolo unde plasele nu se distribuie gratuit, cumparatorul comenteaza acest aspect.

Executivul vrea sa descurajeze acest consum de pungi din plastic. Pentru acest lucru, a fost aprobata o ordonanta de urgenta ce prevede taxarea fiecarei pungi nebiodegradabile, cu 20 de bani. Noua taxa, denumita de Executiv ecotaxa, va fi evidentiata distinct pe documentele de vanzare ale magazinelor targujiene. Totodata, operatorii economici au obligatia sa afiseze valoarea la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali. Neindeplinirea acestei responsabilitati se lasa cu amenzi de 2000-2500 de lei, aplicate de cei de la Garda de Mediu, Tg.Jiu.

” O sa respectam tot ceea ce ni se cere. Ce sa facem acum. Vom gasi o alternativa sa ne multumim clientii. Probabil luna viitoare o sa impartim si cateva exemplare de pungi biodegradabile. Au dreptate si cei de la mediu. Decat amenzi, mai bine sa ne conformam.”, a precizat reprezentantul unui supermarket din Tg-Jiu.

Pungi biodegradabile. in farmacii

Moda pungilor din plastic, distribuite gratuit, a prins si in randul farmaciilor. Pentru 2, 3 cutii de pastile, clientul primeste un ambalaj pe care este tiparit numele farmaciei. Aceasta idee este o modilitate de promovare a punctului farmaceutic, dar publicitatea vine impotriva mediului. In municipiul nostru sunt si multe farmacii care elibereaza medicamente in pungi din hartie ” care sunt mai costisitoare, dar ne-am gandit ca se degradeaza mai repede. Macar farmacia sa fie alaturi de mediul aflat in mare pericol.”, a spus Ana P., farmacista. Inceputul anului viitor va alinia toate punctele farmaceutice in directia salvarii judetului.

Micii comercianti, nu prea inteleg

Pentru 2,3 kilograme de cartofi, comerciantii din piata ofera cu placere o plasa, din partea casei, cum precizeaza majoritatea. Ideea pungilor biodegradabile provoaca o multime de controverse in randul vanzatorilor din Piata Centrala a orasului. Unii nu au inteles avantajul pungii din material textil sau din hartie, altii sunt speriati de costul pe care il vor plati pentru aceste pungi.” Nu stiu cum o sa procedez. Mi-am obisnuit clientul cu plasuta. Cum sa afisam acum taxa pentru ele. Astea de hartie or fi scumpe…nu stim cat sunt de rezistente!”, a afirmat unul dintre comercianti Sunt operatori economici care vad in aceasta decizie, o afacere a Executivului, in timp ce altii vad totul cu ochi buni si vor ca piata sa devina un loc civilizat: „trebuie sa intelegem si noi, asa cum toate magazinele inteleg. Solutie gasim pentru ca o fi ea piata, dar trebuie sa fie si aici civilizatie!”

Irlanda, un exemplu

Irlanda a invins, in 2002, invazia pungilor nocive. Statisticile arata ca pana in 2002, fiecare irlandez folosea, in medie, cam 342 pungi pe an. Dupa ce ambalajul nu a mai fost gratuita in numai 6 luni, s-au strans cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, suma utilizata pentru proiecte de mediu. Masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi de plastic folosite de irlandezi. In tara noastra, romanul foloseste 250 pungi pe an. Plasticul are nevoie de 400 de ani pentru o degradare completa, asadar exista un risc maxim sa ingropam Romania in gunoi.

Expertii din judetul nostru estimeaza ca aceasta masura generala va fi tolerata in cele din urma, daca nu din respect, macar de teama amenzilor.

spot_img

Ultimele știri