Lupta in Gorj: Energie produsa din deseuri

Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, doreste sa extinda la nivelul judetului, proiectul de gestionare a deseurilor, cu bani de la Gurvenul norvegian. Acesta a depus deja la Agentia Nationala a Fondului de Mediu, proiectul pilot, "Promovarea in judetul Gorj a unui sistem de producere a energiei neconventionale, folosind un produs obtinut din deseuri industriale (floof)".

"Proiectul e implementat, noi colectam de la agentii economici deseuri de cauciuc, de la fabrica de cauciuc, deseuri de la fabrica de confectii, de la institutii publice, cartuse de imprimanta, deseuri electronice si electrocasnice. Vrem sa il extindem. Guvernul norvegian ofera fonduri de peste 25 de milioane de euro", a precizat Gheorghe Fometescu.

Prin implementarea acestui proiect, vor fi dezvoltate activitatile de valorificare materiala si energetica, vor fi reduse cantitatile finale de deseuri depozitate, prin activitati specifice de tratare a deseurilor, cum sunt reciclarea si compostarea, dar si protejarea mediului inconjurator si sanatatii populatiei din zona, prin stoparea poluarii cauzate in prezent de depozitele neecologice si zonele de depunere neautorizata a deseurilor, in special a deseurilor industriale, greu sau degradabile.

"Din deseurile industriale colectate, acelea deteriorate, care nu se mai pot recicla material, de ex. deseu de saci de var, deseu de hartie siliconata, de lemn, de mase plastice care nu se mai pot recicla, deseu de cauciuc cu insertie textila, deseuri care raman dupa colectare, ambalaje (de ex, cutiile de la detergenti), textile, etc. ele nu se arunca la groapa de gunoi, unde se descompun si polueaza, ci se prelucreaza intr-o instalatie de productie a combustibilului alternativ, unde se prelucreaza in etape succesive pentru procesarea amestecului floof", a precizat directorul APM Gorj.

Rezultatul acestui proces de prelucrare, amestecul floof, este folosit drept combustibil alternativ. Amestecul astfel obtinut se foloseste de catre fabricile de ciment, termocentrale si alte fabrici care pot utiliza acest material.

Gheorghe Fometescu a mai precizat ca acest tip de combustibil prezinta avantajele unui cost redus, este mai putin poluant, nu emite compusi toxici sau periculosi in atmosfera, prin ardere, nu lasa cenusa in cantitate mare, precum carbunii de pamant.

Pentru mai multe informatii vizitati Lupta in Gorj

spot_img

Ultimele știri