Lunile iulie si august vor fi mai putin secetoase decat anul trecut

Lunile iulie si august vor fi secetoase, insa intensitatea acestui fenomen nu o va atinge pe cea din vara anului trecut, iar resursele de apa vor fi suficiente, a declarat, joi, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Marius Postelnicescu.

"Impreuna cu restul institutiilor cu care gestionam sistemul apelor, avem sedinte lunare pentru a stabili programul de exploatare a principalelor lacuri din tara in perioada urmatoare. In acest moment, situatia este buna, lacurile au un grad de umplere de 80-82 la suta si exista suficienta apa in perioada urmatoare, atat pentru populatie, cat si pentru industrie si agricultura", a spus Postelnicescu.

Potrivit acestuia, lunile iulie si august vor fi secetoase, insa, spre deosebire de anul trecut, aceste perioade vor alterna cu ploi de scurta durata, dar de intensitate mare, care pot provoca local inundatii.

"Precipitatiile de scurta durata vor contracara efectul de seceta care se va resimti in urmatoarele doua luni, mai ales in zonele din sudul Moldovei, Dobrogea, Baragan si sudul Olteniei. In prezent, nu avem informatii potrivit carora forajele si puturile din aceste zone au secat sau sunt in scadere. In comparatie, anul trecut in aceasta perioada, peste 15.000 de puturi erau secate sau aveau un nivel scazut de apa", a mai spus oficialul ANAR.
Acesta a aratat ca, in ultimii ani, Romania s-a confruntat cu fenomene climatice extreme, de la inundatii si precipitatii abundente, la seceta.

"In 2003 a fost seceta, a fost chiar si o tornada in Ialomita, care a defrisat 170 de hectare de padure. In 2005 au fost inundatii de mare intensitate, la fel si in 2006, cand, in primavara, Dunarea a iesit din matca. Anul trecut ne-am confruntat din nou cu o seceta extrema, iar, in aceasta vara, fenomenul va fi compensat de precipitatii rapide insemnate cantitativ", a explicat Postelnicescu.

Reprezentantul ANAR a subliniat ca, desi nu se va pune problema in acest an ca seceta sa ameninte alimentarea cu apa a industriei si a populatiei, totusi probleme exista inca in ceea ce priveste sistemul de irigatii.

"Este nevoie de investitii pentru asigurarea necesarului de apa pentru irigatii, mai ales in zonele din Banat, sudul Moldovei, Barlad, Vaslui, Baragan si Campia Olteniei, unde temperaturile vor fi foarte mari in aceasta vara pe o perioada lunga de timp. Ministerul Agriculturii, Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare si alte institutii de resort trebuie sa gaseasca solutii pentru a se realiza investitii in acest sector", a mai spus Postelnicescu.

spot_img

Ultimele știri