Luncile inundabile reconectate din bazinul Dunării ar putea elimina mai mulți poluanți

O nouă modelare științifică arată că luncile inundabile ale râurilor din Bazinul Hidrografic al Dunării ar putea reține cantități mai mari de nitrați și fosfor dacă ar fi reconstruite ecologic dar, pentru ca valorile poluanților să scadă semnificativ, e nevoie ca agricultorii să își reducă și ei emisiile.

Proiectul IDES (Îmbunătățirea calității apei în fluviul Dunărea și în afluenții săi prin managementul integrativ al zonelor inundabile, bazat pe servicii ecosistemice) a dezvoltat un instrument care a permis modelarea capacității de retenție a luncilor inundabile din Bazinul Hidrografic al Dunării, pentru situația actuală și pentru cazul în care luncile inundabile vor beneficia de lucrări de reconstrucție ecologică.

Oamenii de știință implicați în proiect au modelat faptul că râurile și marile lunci inundabile active (3.842 km2) elimină anual din apă aproximativ 33.200 de tone de nitrați, ceea ce reprezintă 6,5% din totalul emisiilor de nitrați din bazinul Dunării.

Reconectarea luncilor inundabile potențiale (1.298 km2) și a corpurilor de apă deconectate ar spori această funcție. Luncile inundabile și-ar crește capacitatea de reținere a nitraților cu 2 500 de tone pe an. În acest scenariu, specialiștii estimează un total de 38.100 de tone sau 7,4% din emisii reținute de bazinul fluviului Dunărea, în fiecare an.

„Luncile inundabile joacă un rol limitat, dar esențial în reducerea nitraților și în susținerea calității apei”, a declarat Martin Tschikof de la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena (BOKU). „Măsurile de reconectare îmbunătățesc substanțial această funcție, dar nu sunt capabile să compenseze emisiile excesive de nitrați, care sunt dominate de surse difuze”, a adăugat el.

Concluzia la care au ajuns specialiștii din cadrul proiectului IDES este că emisiile, în special cele provenite din agricultură, principalul emitent, trebuie să fie reduse în continuare și, de asemenea, alte tipuri de zone umede trebuie să fie restaurate, pentru a reduce substanțial încărcăturile de nutrienți.

„Poluatorii trebuie să joace rolul lor, pentru că ei se află la sursă”, a spus Tschikof.

spot_img

Ultimele știri