Luna mai 2020, cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată

Luna trecută a fost cea mai caldă lună mai înregistrată la nivel global de la începerea măsurătorilor în 1981, iar anul 2020 va fi printre primii zece cei mai călduroși ani, a anunțat vineri Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus (C3S), administrat de Uniunea Europeană.

2019 a fost cel de-al doilea an cel mai călduros din toate timpurile, încheind cel mai călduros deceniu din istorie. Și șase dintre cei mai călduroși ani înregistrați au fost în deceniul trecut.

Potrivit oamenilor de știință, temperatura medie globală în luna mai 2020 a fost cu 0,63 grade Celsius mai mare decât temperaturile medii pentru luna mai înregistrate în perioada 1981-2010.

C3S, care se bazează în mare parte pe date colectate prin satelit, a afirmat că cele mai mari temperaturi peste media lunii mai au fost înregistrate în Alaska, Antarctica şi părţi din Siberia, unde valorile au fost cu până la 10 grade mai ridicate.

Temperaturile medii globale pentru ultimele 12 luni până pe 31 mai au fost cu aproximativ 0,7 grade Celsius mai mari, corespunzând celor mai calde 12 luni înregistrate din octombrie 2015 până în septembrie 2016.

În Europa, temperaturile pentru luna mai au fost „puţin mai scăzute decât media”, însă perioada de primăvară, din martie până în mai, a fost cu 0,7 grade Celsius mai caldă decât media, au afirmat cercetătorii.

Temperaturile înregistrate în luna mai au fost peste medie în cea mai mare parte a sud-vestului şi nord-estului Europei, însă sub medie în mare parte din nordul şi estul Europei, au mai spus ei.

„Ultima lună a fost cea mai călduroasă luna mai înregistrată la nivel mondial, iar acest lucru este, fără îndoială, un semn alarmant. Și mai îngrijprător este faptul că temperaturile medii din ultimele 12 luni au devenit una dintre cele mai călduroase perioade de 12 luni înregistrate vreodată în setul nostru de date”, a spus Freja Vamborg, un om de știință al Copernicus Climate Change Service.

Cele mai mari temperaturi peste medie au fost înregistrate în anumite părți ale Siberiei – unde temperaturile au fost de până la 10 grade Celsius peste medie – precum și Alaska și Antarctica, potrivit noii cercetări.

Ultima perioadă de 12 luni, din iunie 2019 până în mai 2020, a fost cu aproape 0,7 grade Celsius mai cald decât media. La nivel global, luna mai a fost cu 0,63 grade Celsius mai cald decât media din luna mai înregistrată din 1981 până în 2010.

Tendința ascendentă continuă a temperaturilor globale rezultă din emisiile de gaze cu efect de seră care schimbă clima.

Temperaturile în creștere sunt însoțite de nenumărate catastrofe climatice, inclusiv topirea rapidă a gheții în Groenlanda și Antarctica, incendii devastatoare din Australia până în California și uragane și valuri de căldură mai intense și mai frecvente.

Încălzirea globală cauzată de oameni nu arată semne de declin. Națiunile din Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015 au promis să reducă emisiile pentru a reduce încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, dar nu sunt nicăieri aproape pentru a atinge acest obiectiv în termenul stabilit.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri