Studiu. Lucrul de acasă în pandemie va crește emisiile de carbon

Un studiu realizat în Marea Britanie atrage atenția asupra faptului că încălzirea peste zi a locuințelor individuale (din cauză că mulți oameni lucrează de acasă) va produce mai multe emisii de carbon decât încălzirea birourilor în care lucrează mai mulți oameni.

Unitatea de Informații despre Energie și Climă din Marea Britanie (ECIU) transmite că, deși emisiile au scăzut anul acesta, grație faptului că am călătorit mai puțin și am făcut mai puține activități în exterior, previziunile privind utilizarea centralelor pe gaz pentru a furniza căldură și apă caldă arată că aceste emisii ar putea să crească peste jumătate.

„Această traiectorie a muncii de acasă și a consumului crescut de gaze în casă ar putea fi cu adevărat critică pentru poluarea aerului și, de asemenea, pentru schimbările climatice. Modul în care ne încălzim casele trebuie să se schimbe dacă vrem să ajungem la emisii de carbon zero până în 2050”, a declarat Jess Ralston, autorul studiului publicat de ECIU, potrivit Sky News.

În Anglia majoritatea locuințelor sunt încălzite cu gaz natural, care eliberează oxid de azot (NO) și dioxid de carbon. În toată țara există 21 de milioane de centrale pe gaz și mai puțin de 5% din locuințe sunt încălzite de surse cu emisii reduse de carbon.

Încălzirea locuințelor reprezintă aproape 37% din emisiile totale de carbon din Marea Britanie. Potrivit prognozelor ECIU consumul centralelor termice pe gaz va crește cu 56% în această iarnă, rezultând o creștere cu 12% a emisiilor de oxid de azot, anihilând practic tot efortul făcut în ultimii doi ani pentru reducerea emisiilor cauzate de trafic.

„În anii următori poluarea ar putea crește atât ca urmare a încălzirii caselor, cât și din cauza traficului, dacă tot mai mulți oameni lucrează de acasă, iar cei care totuși merg la serviciu o fac mai mult cu mașina personală decât cu transportul public”, a mai spus Ralston.

Guvernul britanic urmează să facă publică în noiembrie strategia de reducere a emisiilor de carbon legate de clădiri, care va cuprinde, cel mai probabil, și detalii despre planurile de a face trecerea caselor britanice către surse mai curate pentru încălzire.

Citește și: 
CEZ, primul furnizor care instalează sisteme fotovoltaice subvenționate pentru acasă

39% dintre românii interesaţi de o alimentaţie sănătoasă aleg să consume mâncare preparată acasă

spot_img

Ultimele știri