Lucrarile la statia de la Glina sunt in intarziere

Lucrarile de pe santierul statiei de epurare Glina sunt in intarziere cu sase luni, termenul de finalizare prevazut in contract fiind sfarsitul anului 2010, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat, vineri, intr-o vizita pe santier.

Seful Executivului a mentionat ca a primit asigurari de la constructorul grec Aktor Athena ca se fac eforturi pentru recuperarea acestei intarzieri.

"M-au interesat in mod deosebit elementele legate de partea tehnologica, termenele de executie, graficul de executie al lucrarilor, problemele pe care le intampina si beneficiarul, si constructorul. Lucrarile sunt in intarziere destul de mare, de aproape 6 luni. Se fac eforturi pentru recuperarea intarzierilor si vreau sa sper ca acest lucru se va realiza, pentru ca termenul de punere in functiune este sfarsitul anului 2010" – a declarat premierul.

El a spus ca a cerut unitatii de implementare a programului ISPA de la Ministerul Economiei si Finantelor, prin care se finanteaza lucrarea, sa gaseasca solutii pentru remedierea intarzierilor la plati semnalate de constructor.

"Este preocupanta intarzierea. Executantul invoca anumite probleme legate de forma contractului, platile care se fac cu o anumita ritmicitate si, sustin ei, cu o anumita intarziere. Nemultumirile nu sunt legate de o deficienta a beneficiarului, ci de termenii acceptati de ei prin contract. Ministerul Finantelor analizeaza acest lucru si va trebui sa dea si un raspuns" – a afirmat Tariceanu.

De asemenea, premierul s-a declarat nemultumit de faptul ca semnarea contractului pentru constructia primei componente a statiei de epurare de la Glina s-a realizat cu mare intarziere, abia in anul 2006, el acuzandu-i pe fostii primari ai Capitalei pentru aceasta situatie.

"Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa probabil mai demult, semnarea contractului s-a facut abia in 2006. Este o intarziere condamnabila si, dupa parerea mea, revine responsabilitatea celor care au condus Bucurestiul toti acesti ani pentru intarzierea si nepasarea cu care au tratat aceasta problema" – a spus Tariceanu, fara sa nominalizeze insa pe nimeni.

Totodata, premierul a subliniat importanta executarii la timp a lucrarilor de pe santier, a caror valoare totala insumeaza peste 108 milioane de euro, aratand ca "situatia deplorabila" a deversarii apelor reziduale din Capitala in raurile Dambovita si Arges si mai departe, in Dunare, reprezinta un dezastru ecologic de mari proportii, care strica imaginea unei capitale europene.

"Este evident pentru interesul Romaniei si al Bucurestiului ca aceasta statie sa fie pusa cat mai curand in functiune, pentru ca la o mica distanta de aici, de acest santier, puteti sa vedeti un adevarat dezastru ecologic creat de deversarea apelor reziduale ale Bucurestiului in Dambovita. Toate localitatile in aval sunt afectate iar pe Valea Argesului continua dezastrul si efectele dilutiei se mai diminueaza in Dunare, datorita debitului mare" – a spus seful Guvernului.

Lucrarile pentru constructia la Glina a unei statii de epurare a apelor menajere deversate din Bucuresti au inceput inca din perioada regimului comunist, insa au fost abandonate dupa 1990. Proiectul a fost reluat dupa 2003, cu sprijinul fondurilor oferite de Uniunea Europeana prin programul ISPA, BEI si BERD, insa a fost necesar un nou studiu de fezabilitate. De asemenea, obiectivele construite inainte de 1989 au trebuit o parte demolate iar altele, aduse la standardele de calitate actuale sau la parametri tehnici care sa fie compatibili cu noul proiect.

spot_img

Ultimele știri