Lucia Varga a anuntat lansarea conferintei internationale Friendly bussiness for the Danube

Lucia Ana Varga, presedintele Comisiei pentru Protectia Fluviului Dunarea in 2007, si Phillip Weller, secretarul general al Comisiei, au anuntat lansarea conferintei internationale "Friendly bussiness for the Danube".

Participantii la conferinta internationala „Friendly Business for the Danube” vor aduce in atentia publicului exemple de buna practica in domeniul protejarii mediului inconjurator si in special in ceea ce priveste poluarea apelor.

"Dialogul este necesar pentru imbunatatirea calitatii apei. Avem responsabilitatea de a implementa directiva europeana referitoare la calitatea apei pana in 2009". a declarat Phillip Weller.

Tarile dunarene au infiintat Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) pentru a facilita implementarea conventiei intre statele riverane Dunarii. In prezent, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Comisia Europeana, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Republica Slovaca si Slovenia sunt parti semnatare ale ICPDR. Ucraina, Iugoslavia, Bosnia si Hertegovina sunt ultimele care au primit aprobarea pentru calitatea de membru. Conventia pentru Protectia Fluviului Dunarea (Danube River Protection Convention) a fost semnata in 1994 si a intrat in vigoare la 22 octombrie 1998.

Conform rezultatele studiului realizat de expeditia Internationala a Dunarii – Joint Danube Survey 2, din septembrie 2007, apele fluviului sunt poluate in apropierea marilor orase, iar Budapesta, Belgradul si Bucurestiul sunt cap de lista la acest capitol. Investitiile pentru ecologizare au crescut in ultimii ani, dar aceasta problema a oraselor mari se pare ca e inca departe de a se rezolva. Toate tarile riverane vor mai aloca fonduri importante si in urmatorii ani pentru scopul comun de curatare a apelor.

La sfarsitul lunii aprilie 2007, oficiali din mai multe tari riverane Dunarii au demarat procesul de incheiere a unei intelegeri asupra modului de mentinere si dezvoltare a unui transport multimodal pe apele fluviului Dunarea fara a fi afectat mediul. Inaugurarea acestui proces, care va dura un an, a avut loc in cadrul unei intalniri din orasul Orth an der Donau din Austria (25-26 aprilie). Proiectul comun se va derula sub patronajul Comisiei internationale pentru protejarea fluviului Dunarea (ICPDR) in cooperare cu Comisia de navigatie danubiana si Comisia internationala pentru protejarea fuviului Sava.

Printre participantii la conferinta ’Friendly Business for the Danube’ se vor afla reprezentanti din sectorul de navigatie, manageri de ape teritoriale, de bazine fluviale, organizatii neguvernamentale de mediu si Comisia Europeana.

Lucia Ana Varga a prezentat si primii pasi care se vor face in vederea implementarea programului Spatii verzi. Astfel, incepand cu 29 octombrie, autoritatile judetene sunt invitate sa semneze contractele pentru finantarea amenajarii parcurilor.

"Speram ca cel tarziu pana pe 15 noiembrie sa se faca primele plantari", a declarat secretarul de stat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri