Locuitorii din Devecser inca asteapta demolarea caselor, la sase luni dupa poluarea cu noroi rosu

Locuitorii din Devecser, in vestul Ungariei, asteapta, dupa sase luni de la poluarea cu noroi rosu, demolarea caselor, cu pereti pe jumatate rosii, pe o strada-fantoma din acest sat, afectat de accidentul industrial de la Ajka, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Inundatia a atins aproximativ 20 de strazi, aici. De la rezervorul care a cedat, noroiul a atins satul in douazeci de minute", a declarat un angajat al organismului care gestioneaza reparatiile, intr-o zona afectata de accidentul industrial.

Zece persoane au murit, la 4 octombrie, dupa ce un rezervor fisurat al unei uzine de bauxita de aluminiu din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, a cedat, deversand aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi rosu, toxic, pe o suprafata de cateva zeci de kilometri patrati.

Noroiul toxic, foarte alcalin, a poluat apele din apropiere, pana la Dunare, unul dintre cele mai mari fluvii europene, provocand cel mai grav accident industrial si ecologic din istoria tarii.

Starea de urgenta ramane in vigoare, pana la 30 iunie. Timp de trei luni, in trei sate de aproximativ 8.000 de locuitorii, accesul a fost interzis. "Acest lucru a marcat economia. Somajul a atins 20 la suta", din cauza inchiderii unor afaceri, a declarat primarul din Devecser, Tamas Toldi.

Pentru moment, 102 din cele 261 de case inundate au fost demolate, potrivit sefului de santier, Arpad Muhoray.

Cultivarea plantelor, interzisa pentru 10 ani

Un volum de 480.000 de metri cubi de pamant a fost curatat si depozitat, a declarat el. Acest pamant va putea fi utilizat doar in anumite conditii.

Este, deja, "interzisa cultivarea (cu acest pamant) de plante pentru consum, timp de zece ani", a declarat Tamas Toldi. "Ne gandim, mai degraba, sa semanam plante industriale, pentru energie alternativa", in vederea obtinerii de bioetanol, spre exemplu, a precizat primarul.

Fauna este, in continuare, absenta in regiunea devastata de noroiul rosu toxic, potrivit organizatiei nonguvernamentale (ONG) World Wildlife Fund (WWF), dar pomii au deja muguri verzi, care contrasteaza cu trunchiurile inca rosii.

Guvernul estimeaza valoarea lucrarilor de curatare si de reconstructie de noi locuinte la 80 de milioane de euro. Problema responsabilitatii accidentului industrial nu a fost, inca, solutionata.

Aproximativ 1.500 de locuitori au cerut, intr-o petitie adresata Guvernului, noi studii, efectuate de "laboratoare straine, independente", asupra consecintelor pe termen lung ale expunerii la noroiul toxic.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri