Liliacul cu urechi mari, amenințat de tăierea arborilor scorburoși

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor a ales liliacul cu urechi mari (Myotis bechsteinii) specia reprezentativă pentru România, în 2019. Acesta este amenințat de reducerea habitatelor, în special de tăierea arborilor scorburoși. Competiția are rolul de a atrage atenția asupra nevoii protejării liliecilor, care reduc numărul de insecte dăunătoare și care polenizează florile.

liliac cu urechile mari

Comunitatea pasionaților de protejarea liliecilor a răspuns la provocarea lansată de Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) de a alege un liliac reprezentativ pentru anul 2019. Câștigătorul este liliacul cu urechi mari (Myotis bechsteinii), care preferă pădurile seculare, cu arbori scorburoși, pe care coloniile îi folosesc ca și adăpost, dar și pentru căutarea surselor de hrană.

Coloniile, formate din 10-20 și, mai rar, 50 de exemplare, folosesc mai multe scorburi prin rotație, fiecare locație pentru două – trei zile. Liliacul cu urechi mari vânează la altitudini mici, de 1-5 metri, aproape de vegetație, ceea ce înseamnă că drumurile aglomerate reprezintă un pericol pentru specie (CCCL sugerează, în acest sens, construirea pasajelor verzi).

„Liliacul cu urechi mari este amenințat de fragmentarea și reducerea habitatelor folosite, inclusiv de tăierea arborilor scorburoși. Astfel, pentru o conservare reală și durabilă în cazul speciei, se recomandă îmbunătățirea protecției pădurilor de foioase mature, seculare, precum și păstrarea arborilor scorburoși (ex. 25-30 scorburi / ha sau 7-10 arbori cu scorburi / ha). Menținerea lemnului mort în pădure favorizează diversitatea de insecte, dar poate oferi și adăpost pentru exemplarele speciei”, au transmis cei de la Centru.

Importanța liliecilor pentru om

Speriați de mitul că liliecii ți se înfig în păr, mulți probabil au ignorat rolul important pe care îl au aceste vietăți pe scara evoluției. Mitul are la bază o realitate de acum sute de ani, când femeile purtau peruci extravagante pe care le pudrau cu praf de orez, care absorbea ultrasunetele emise de lilieci. Astfel, peruca devenea invizibilă pentru lilieci, devenind dificil de evitat. Totuși, în zilele noastre, această realitate nu mai e valabilă.

liliac

Printre beneficiile pe care le aduc liliecii se numără și unele din agricultură și silvicultură. Deoarece consumă cantități foarte mari de insecte (un singur exemplar consumând lejer 2.000 de insecte într-o singură noapte), reduc nevoia utilizării insecticidelor. Un raport spune că aceștia reduc cu peste 1 miliard de dolari anual costurile asociate cu combaterea dăunătorilor porumbului, la nivel global. Mai mult de atât, producătorii de vin din Europa de Vest încearcă să atragă cât mai mulți lilieci pe plantațiile viticole.

În zonele tropicale trăiesc laolaltă 200-300 de specii de lilieci, iar foarte multe dintre ele sunt de fapt vegetariene: consumă nectar (flori care se deschid doar noaptea), polen, fructe și semințe. Însă, în paralel, prin faptul că vizitează zeci, chiar sute de plante în fiecare noapte, activitatea liliecilor mai are un efect: polenul lipit de fața și capul lor se transportă la florile altor plante, contribuind în mare măsură la răspândirea speciilor. De exemplu, liliacul mexican cu bot lung este singura specie care polenizează florile plantei Agave tequilana, din care se obține tequila.

pentruanimale.ro

Alte specii de lilieci din zonele tropicale consumă fructe în întregime și înghit pe parcurs și semințele acestora. Mai departe, semințele sunt purtate de ei pe distanțe mari și sunt eliberate, prin intermediul guano-ului. Acest mediu fiind de la bun început unul nutritiv, semințele prosperă rapid, în locații noi. Astfel, liliecii ajută în foarte mare măsură, printre altele, la reîmpădurirea ariilor defrișate. Un singur liliac frugivor din zona tropicală poate să „transporte” până la 60.000 de semințe în locații noi în fiecare noapte. Per total, peste 450 de specii de plante cu importanță economică, printre care bananele, avocado sau mango, se bazează pe liliecii vegetarieni.

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor atrage atenția că defrișarea pădurilor, regularizarea cursurilor de apă, turismul uneori iresponsabil și alteori dezinteresat, folosirea intensivă de insecticide sau renovarea ad-hoc a clădirilor pun în pericol existența liliecilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri