Producatorii din domeniul RES ar putea primi o licenta speciala care sa le permita incheierea de contracte bilaterale, a declarat marti Nicolae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
“Am discutat cu cei de la OPCOM si ne-am gandit ca prin legislatia secundara sa emitem o licenta speciala, pentru producatorii din regenerabile, care sa le permita sa incheie PPA (contracte bilaterale) pana la finalizarea investitiei, urmand ca dupa aceea sa treaca pe piata concurentiala”, a explicat Havrilet.
Acesta a precizat ca propunerea se afla in discutie, urmand ca specialistii sa decida daca modificarile aduse Legii energiei pot fi facute printr-o legislatie secundara sau prin Ordonanta de Guvern.
“In discutiile de la ANRE, pe care le-am avut cu actorii din piata energiei regenerabile, am incercat sa vedem cum putem corecta acele modificari printr-o legislatie secundara. Totusi anumite prevederi din aceasta lege (Legea energiei) nu pot fi corectate prin reglementari secundare deoarece exced dreptul ANRE de a modifica aceste articole”, a mai spus Havrilet.
El a mai adaugat ca mediul privat a venit cu mai multe amendamente la Legea energiei, incat se pune problema daca se face o modificare de substanta a legii sau doar a articolelor care ingradesc dezvoltarea sectorului regenerabilelor.
Victor Ponta, de acord cu modificarile la Legea energiei
Prezent in cadrul forumului Energypedia, premierul Ponta s-a declarat de acord cu modificarile privind incheierea de contracte bilaterale de catre firmele cu capital privat.
Seful Guvernului a spus ca posibilitatea de a achizitiona energie doar de pe OPCOM a fost gandita corect, pentru a preintampina situatii de genul Hidroelectrica. “Statul roman a fost prejudiciat cu sume uriase, de mai multi ani. Am reusit si am incercat cu toate riscurile sa anulam aceste contracte paguboase”, a spus premierul.
Acesta a precizat ca viitoarele modificari ale legislatiei in domeniu trebuie sa porneasca de la mediul privat, de la cei care aplica aceste legi.
Foto: tatweerresearch.org
Citeste: