Direcția Silvică din Caraș Severin a reușit să elimine din pix 700 de hectare de pădure virgină de fag dintre cele care ar putea fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO (lipsindu-le, implicit, și de protecția pe care ar putea beneficia în urma dobândirii acestui statut), informează România Curată. România are 25 de zone de pădure propuse spre a fi declarate patrimoniu mondial UNESCO, potrivit unui studiu realizat de Iovu Biriș, secretarul Institutului pentru Cercetări și Amenajamente (ICAS) din România, la cererea Agenției federale germane pentru conservarea naturii (BfN) și Greenpeace România. Dintre acestea, una a fost exclusă fără nicio explicație de șefii pădurilor din Caraș Severin. În fapt, a existat o explicație.
Punctul lipsă din procesul verbal
„Cu privire la situl propus ”Coșava Mică”, constitutit din parcelele 125-140 din U.P. I Helișag (O.S. Nera), o decizie finală în acest sens va fi luată după consultări între D.S. Caraș-Severin și RNP-ROMSILVA. Menționăm că situl îndeplinește condițiile de nominalizare, cu excepția criteriului de existență a unui statut de protecție, care poate fi îndeplinit prin includerea parcelelor respective în categoriile funcționale 1-5J și/sau 1-5O (TI), în conformitate cu prevederile OM 3397/10.09.2012 privind stabilirea criteriilor și indicatorilor de identificarea a pădurilor virgine și cvasivirgine în România. Această încadrare se poate face cu ocazia revizuirii amenajamentului O.S. Nera, proces aflat în acest moment în desfășurare”, scrie în draftul procesului verbal din 18 august 2014, ce urma a fi semnat de membrii comisiei mixte Greenpeace, Asociația WWF Programul Dunăre Carpați România, ICAS și Ministerului Mediului prin direcțiile silvice însărcinate să constate pe teren existența acestor păduri virgine. Practic, acest draft spune că pădurea Coșava Mică poate fi inclusă în patrimoniul UNESCO destul de simplu, doar să se vrea acest lucru.
Numai că procesul verbal final a fost modificat, la presiunile Direcției Silvice, care a sesizat că explicațiile sunt hilare. Punctul care face referire la situl Coșava Mică a fost marcat și șters din câteva apăsări de taste. Culmea, printre cei zece semnatari ai procesului verbal se află și Iovu Biriș, cel care a propus ca aceste 700 de hectare de pădure de fag să fie incluse în patrimoniul UNESCO.
Citește articolul complet aici.