Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este o meserie care se pierde. În comuna C.A. Rosetti, localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunării, mai există doar un meșter care învelește casele cu stuf folosind tehnicile tradiționale locale. Cu toate acestea, Letea – parte a comunei Rosetti, este singurul sat din deltă care încă mai are aspectul rural deltaic, iar Asociația Letea în UNESCO vrea să-l păstreze așa mult timp de acum înainte prin campania „Stuful e beton” . Aici mai pot fi văzute ultimele exemplare de case căptușite pe dinafară cu scânduri, acoperișuri din stuf și un decorativism arhitectural tipic slav reprezentat de simboluri precum razele soarelui, sirena, pasărea în zbor, papura sau inima.
Letea în UNESCO vrea să atragă atenția autorităților asupra beneficiilor promovării acestui meșteșug, care ar putea aduce schimbări majore în comunitatea locală, prin creșterea numărului de turiști în zonă. Totodată, vrea să promoveze în rândul localnicilor utilitatea acoperișului din stuf, care arată mult mai bine decât alternativele, este mai ieftin și un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii optează pentru alte acoperișuri, considerând stuful desuet. În urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, inițiatorii îți propun să strângă cel puțin 500 de semnături de susținere din partea localnicilor. Alături de aceste dovezi de susținere, vor depune la Ministerul Culturii o amplă notă de fundamentare în vederea includerii meșteșugului în patrimoniul imaterial UNESCO. Mai jos, puteți vedea, în imagini, de ce e Letea unică și de ce meșteșugul stufului merită să fie salvat.
Fotografiile au fost realizate de echipa Asociatiei Letea în UNESCO, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în perioada iulie-noiembrie 2014. Dacă v-a plăcut „călătoria” prin Letea, vă invităm să semnați petiția pentru introducerea satului Letea (C.A Rosetti) în patrimoniul cultural UNESCO.