Lemn confiscat & amenzi: dimensiunea defrișărilor iraționale pe Valea Bârgăului

Pe 10 ianuarie, polițiștii împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj și silvicultori din ocoalele de regim silvic au descins pe Valea Bârgăului pentru o acțiune amplă. Scopul? Să protejeze pădurile și să combată afacerile dubioase din exploatarea și vânzarea ilegală a lemnului.

Echipele de control au verificat un depozit de material lemnos și au oprit 8 transporturi de lemn, pe lângă 6 alte vehicule care circulau prin zonă. În total, au fost legitimate 11 persoane.

Rezultate: Polițiștii bistrițeni au aplicat 6 amenzi în valoare totală de 3.000 de lei și au confiscat aproape 40 de metri cubi de lemn, evaluat la peste 6.700 de lei.

De ce contează astfel de acțiuni?

Astfel de controale sunt esențiale pentru a descuraja tăierile ilegale și pentru a proteja fondul forestier, dar și pentru a da un semnal clar celor care cred că pot exploata natura fără să răspundă. Cu toate acestea, sunt destul de rare acțiunile de tip razie care ar putea avea un efect mai mare în rândul afaceriștilor din domeniu care de cele mai multe ori valorifică la negru materialul lemnos tăiat ilegal.

Valea Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud este cunoscută pentru pădurile sale frumoase însă din păcate în ultimii 20 de ani s-a exploatat într-un mod irațional pădurea și deja se văd cu ochiul liber efectele. O căutare pe Global Forest Watch arată cum au evoluat pădurile din zonă de-a lungul timpului. De exemplu, comuna Tiha Bârgăului a pierdut numai în anul 2023 nu mai  puțin de 48 de ha de acoperire cu păduri.
Vezi harta de mai jos. Porțiunile de hartă colorate cu roșu reprezintă defrișările identificate prin compararea imaginilor obținute din satelit, zonele colorate cu verde reprezintă păduri.

La fel, comuna Bistrița Bârgăului  în zona stațiunii Colibița sunt depistate în mod frecvent transporturi ilegale de lemn de către jandarmii montani care acționează în zonă.

Stațiunea turistică Colibița, renumită pentru aerul său puternic ozonificat, va avea de suferit dacă se vor continua tăierile de păduri din zonă, fie că sunt legale sau ilegale. Intervențiile omului pot produce efecte negative pe termen lung și să strice echilibrul din astfel de habitate naturale, generând procese ireversibile.

Vezi cum arată comuna Bistrița Bârgăului pe harta defrișărilor:

Vedeți în tabelul de mai jos cum au evoluat în timp defrișările din zona Colibița:

În tabelul de mai jos se poate vedea evoluția defrișărilor de pădure din România din 2000 până în 2023:

 

CITEŞTE ŞI:

Activist român, premiat de ONU pentru eforturile de protejare a pădurilor

De ce conteaza recursul M. Mediului pentru datele SUMAL

Viitorul Pădurii Băneasa: devine arie protejată sau parc?

Dezbaterile pe noul Cod Silvic: Când politica întâlnește pădurile

Totul despre Inspectorul Pădurii și controversele aplicației

 

#paduri #defrisaripaduriromania #evolutiadefrisarilor #hartadefrisari #hartadefirisaripaduri #loggingromanianforests #loggingmapromania #Valea Bârgăului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri