Legislatia secundara privind sistemul de certificate verzi a intrat in vigoare  

Romania face un pas inainte in domeniul energiilor verzi, prin intrarea in vigoare a trei noi acte normative emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
.
Legislatia secundara privind sistemul de promovare a energiei regenerabile a fost publicata in Monitoarele Oficiale numerele 770, 768 si 769 din data de 1 noiembrie.

Ordinul nr. 42/2011 aproba Regulamentul de acreditare a producatorilor de energie electrica din surse regenerabile pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi.

Ordinul nr. 43/2011 aproba Regulamentul de emitere a certificatelor verzi, iar Ordinul nr. 45/2011 aproba Metodologia de stabilire a cotelor anuale de achizitie de certificate verzi.

Reprezentantii societatii de avocati bpv Grigorescu Stefanica ne-au explicat ca Ordinul 42 stabileste conditiile de acreditare a producatorilor de energie electrica din surse regenerabile, drepturile si obligatiile operatorilor ale caror centrale au fost acreditate, precum si structura Registrului centralelor electrice acreditate.

Centralele electrice trebuie acreditate si pentru perioada de proba

Conform Ordinului 42, acreditarea poate fi solicitata fie intr-o singura etapa, fie in doua etape, preliminara si finala, acreditarea preliminara fiind valabila pentru perioada de probe a centralei.

Ordinul 43/2011 stabileste modul de calcul al cantitatii de energie din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prevazut de Legea 220/2008, precum si modul de emitere al certificatelor verzi. Acelasi act normativ precizeaza ca procedura de emitere a certificatelor verzi trebuie revizuita de Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica” si avizata de ANRE in 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordinului 43.

La randul lui, Ordinul 45/2011 stabileste modul de calcul pentru cota anuala obligatorie de achizitie a certificatelor verzi, pentru numarul de certificate verzi aferente neindeplinirii cotei obligatorii de achizitie a certificatelor verzi de catre furnizorii de energie electrica si pentru cota anuala de energie electrica produsa din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica.

Tot Ordinul 45 stabileste si modul de calcul, colectare si transfer al sumei de bani aferente neindeplinirii cotei anuale obligatorii de achizitie a acestor certificate, ne-au precizat reprezentantii societatii de avocati bpv Grigorescu Stefanica.

Mihai Diac

Foto: www.climaticoanalysis.org

Citeste si:

ANRE ar putea reduce numarul de certificate verzi acordate daca investitiile au fost supraestimate

Certificatele verzi cresc costurile energiei funizate industriei prelucratoare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri