Proiectul de lege privind acordarea tichetelor valorice pentru achiziționarea bicicletelor, denumite generic tichete de bicicletă, va intra de săptămâna viitoare în dezbateri la comisiile din Senat, a declarat pentru Green Report președintele UNPR, Valeriu Steriu, inițiatorul proiectului de lege.
La sfârșitul lunii iunie vreau să iasă de la Senat pentru ca în luna septembrie sau octombrie să treacă de Camera Deputatilor. Am să depun toate eforturile pentru ca această lege să treacă până atunci deoarece, din experiența proiectelor trecute inițiate pe final de mandat, dacă nu va fi aprobat până atunci nu mai are nicio șansă să treacă în mandatul care începe din decembrie”, a declarat Valeriu Steriu.
Potrivit unui comunicat de presă al UNPR, tichetele de bicicletă, asemănător tichetelor de masă sau tichetelor cadou, sunt acordate de angajatori angajaților pentru a stimula folosirea de către aceștia a bicicletei pentru deplasările între domiciliu și locul de muncă, precum și pentru deplasările în interes de serviciu.
Astfel, conform declarațiilor inițiatorului proiectului, angajatorii ar putea acorda angajaților subvenții sub forma unor tichete de bicicletă o dată la trei ani, valoarea maximă a subvenției fiind de 1.500 lei. Totodată, parlamentarul UNPR a propus ca angajatorii să poată acorda și o indemnizație anuală de până la 300 de lei (0,33 lei/km) celor care utilizează acest mijloc de transport pentru a se deplasa la locul de muncă sau pentru deplasările în interes de serviciu.
Angajatorii au libertatea de a defini, după consultarea angajaților vizați, lista documentelor justificative necesare acordării indemnizației și frecvența prezentării acestora.
De asemenea, tichete vor putea fi utilizate atât pentru achiziționarea de biciclete, dar și pentru accesorii, piese de schimb, unelte și produse de întreținere sau echipamentul pe care îl poartă ciclistul.
Sumele corespunzătoare tichetelor de bicicletă se încadrează în categoria cheltuielilor sociale cu deductibilitate limitată. Tichetele de bicicletă sunt emise de unități autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice, instituție care stabilește și criteriile de acordare a autorizației de funcționare.
Tichetele de bicicletă pot fi utilizate în magazinele specializate în vânzarea bicicletelor, a echipamentului de ciclism sau în furnizarea serviciilor de întreținere, numite unități afiliate, cu care unitățile emitente contractează serviciile respective.
Normele metodologice de punere în aplicare a legii vor stabili atât valoarea unui tichet de bicicletă precum și lista tipurilor de bicicletă, a echipamentului și serviciilor eligibile.
Termenul „bicicletă”, în accepțiunea inițiatorului acestui proiect, ar trebui înțeles în sens larg pentru a include, alături de bicicletele tradiționale sau electrice, și monociclurile, tricicletele, trotinetele, cu sau fără asistență electrică, vehiculele de tip „half-bike” și „segway”.