Legea picnicului. Reguli la iarba verde

In curand, parcurile, padurile, raurile, muntii si dealurile vor fi aparate de o lege specifica, menita sa le protejeze de picnicarii de weekend care ies la iarba verde si lasa insule de gunoaie in urma lor. Proiectul de lege, creat la initiativa Asociatiei Green Revolution in parteneriat cu Ministerul Mediului, asteapta in prezent doar aprobarea ministerului.

Text de Oana Neneciu

Natura, sub asediu

Dupa un tur in Padurea Baneasa, la sfarsitul lunii septembrie, voluntarii Green Revolution si Coca-Cola Romania au eliberat de sub gunoaie aproximativ o treime de padure, de unde au adunat mii de ambalaje, PET-uri si prezervative. Cum le schimbam mentalitatea romanilor care an de an, vara de vara, polueaza cu nonsalanta unul dintre putinele spatii verzi ale Bucurestiului? Cum curatam muntii si vaile raurilor care poarta de multi ani semnele „civilizatiei” noastre? Acestea sunt marile provocari care au determinat Asociatia Green Revolution sa creeze o lege care sa protejeze spatiile verzi si sa sanctioneze oamenii care, in goana dupa distractie si gratare, uita ca padurea sau raul nu se curata singure.

„Romanul este obisnuit sa iasa la picnic. Din pacate, de obicei, ceea ce lasa in urma lui reprezinta o agresiune la adresa mediului. Prin acest proiect vrem sa stabilim o normalitate. Proiectul acesta ar fi lovit de nulitate intr-o comunitate civilizata, unde oamenii inteleg importanta protejarii naturii. Ne este clar ca in Romania nu este cazul inca”, spune Corneliu Belciug, director de programe Green Revolution. Proiectul a fost perfectat de experti ai Ministerului Mediului impreuna cu cei ai Green Revolution si firma de avocatura Bulboaca si Asociatii. In forma sa finala, acesta prevede obligatiile care le revin administratorilor spatiilor special amenajate pentru picnic si ale persoanelor fizice, precum si sanctiunile aferente incalcarii acestora.

Unde-i lege, nu-i tocmeala

„Legea stabileste ceva clar: activitatile de picnic vor fi permise in zonele amenajate sau indicate de autoritati prin marcaje. Pana acum, daca doreai sa respecti legea trebuia sa fii expert in legislatie de mediu, pentru ca exista mai multe legi care reglementeaza activitatea aceasta. Proiectul nostru simplifica lucrurile, reunind mai multe prevederi sub umbrela unui act normativ. Tot ce trebuie sa faci acum este ca, atunci cand te duci la picnic, sa te uiti daca zona este marcata sau nu”, subliniaza Corneliu Belciug.

Principalul scop al proiectului nu este sa-i amendam pe oameni, mai spune directorul de programe Green Revolution. „Nu ne intereseaza sa aducem bani la bugetul de stat, ci sa promovam un proiect de lege suficient de simplu si de bine facut incat sa-si produca efectele”.

spot_img

Ultimele știri