După ce proiectul pentru Legea Biomasei a trecut tacit de Senat, în luna decembrie 2016, acesta a ajuns pentru dezbateri la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, care este for decizional, a declarat, marți, președintele Asociației Române pentru Biomasă și Biogaz (ARBIO), Ilias Papageorgiadis, într-o conferință de specialitate.
Nu servește niciun interes privat. Vom continua să venim cu studii și explicații până ce va fi votată în Parlament”, a declarat oficialul ARBIO.
Acesta a adăugat că Asociația propune crearea unei scheme de sprijin închise pentru dezvoltarea proiectelor de biomasă și biogaz.
Propunem să creăm o schemă unde banii pe care îi vom plăti cu penalizarea care urmează în trei ani, mâine dimineață, să folosim suma aceasta să finanțăm o schemă închisă. Din suma respectivă, cam 40% va fi rezervată strict pentru proiecte care vor aborda deșeurile menajere din țară”, a afirmat Papageorgiadis.
Potrivit directorului din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Ion Dumitru, biomasa este cel mai slab dezvoltat domeniu al regenerabilelor.
La finele anului trecut, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW.
„Biomasa, ca putere instalată, reprezintă de circa 4 ori mai puțin decât România și-a propus. Numărul redus de producători din surse regenerabile care au preferat această tehnologie conduce la ideea că au fost niște probleme în această direcție”, a mai arătat oficialul ANRE.
Acesta a mai precizat că autoritățile lucrează la o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii 220/2008.
Cunoaștem că într-un viitor nu foarte îndepărtat această OUG va fi transpusă în legislația primară. Sperăm ca, față de conținutul acestei Ordonanțe, Legea să capete valențele pe care autoritățile ar dori să le transpună în sensul solicitat de către toți participanții în sistemul de promovare prin certificate verzi și au în vedere, în primul rând, această transparență și predictibilitate în ceea ce privește abordarea domeniului”, a mai arătat Dumitru.
Puterea instalată a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile era de 4.741,037 MW la finalul anului trecut, în scădere cu 8,52%, față de anul 2015, când aceasta totaliza 5.145,264 MW, potrivit datelor Transelectrica.