Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legea aerului, in suspensie la Bruxelles

Text de Alexandra Kartman

In timp ce 370.000 de europeni mor anual din cauza poluarii aerului, iar durata medie de viata scade cu 8 luni, Comisia si Parlamentul European nu reusesc, de aproape un an, sa gaseasca o solutie de compromis le gata de noua directiva-cadru privind calitatea aerului, se arata intr-un articol publicat in "Environment for europeans". Draftul directivei este o masura-cheie in Strategia Tematica privind Poluarea Aerului, pe care Comisia a adoptat-o in septembrie 2005. O strategie care fixeaza tinte ambitioase, cum ar fi reducerea cu 80% a emisiilor de mari poluanti, in urmatorii 15 ani. Intr-un comunicat al Comisiei Europene se estimeaza ca Strategia Tematica privind Poluarea Aerului va contribui la reducerea numarului de morti premature cauzate de inhalarea unor particule fine de materie si a ozonului, de la 370.000 pe an, in 2000, la 230.000 – in 2020. Fara aceasta strategie, spun expertii Comisiei Europene, in 2020 numarul mortilor premature va fi in continuare peste 290.000. Atingerea acestei tinte ar diminua cu 43% numarul zonelor poluate cu nitrogen.

Legea in aer

Propunerea Comisiei, in momentul de fata, nu modifica standardele maxime pentru marii poluanti si mentine, de asemenea, aceeasi cota a nivelului maxim de particule mai mici de 10 micrometri, cunoscuti ca PM10. Directiva fixeaza insa limite privind concentratia de substante aeropurtate in praful cu particule mai mici de 2,5 micrometri, avand ca tinta reducerea expunerii populatiei la aceste particule cu 20% intre anii 2010 si 2020. PM2,5 sunt principalele cauze ale aparitiei bolilor cardiace si respiratorii si sunt vinovate de 9 din 10 morti cauzate de poluarea din atmosfera, in Europa. Noua directiva a fost prezentata Parlamentului European
pentru prima data in septembrie, anul trecut. Parlamentarii au recomandat insa modificarea catorva aspecte ale propunerii. Acestea se refera la posibilitatea ca nivelul maxim de depasire a valorii de PM10 sa creasca de la 35 de zile, cat este in prezent, pana la 55 de zile, iar datele-limita pentru atingerea tintelor etapizate pe ani sa se poata prelungi cu pana la patru ani peste propunerea Comisiei, care viza luna ianuarie din anul 2010 ca termen-limita, in timp ce valoarea limitarii PM10 sa fie redusa de la 40 la 33 de micrograme/m3.

Comisia si Consiliul spun "nu"

Comisia se opune recomandarilor Parlamentului pentru ca se teme ca adoptarea acestora va insemna intarzierea implementarii masurilor de reducere a poluarii si va slabi protectia existenta la nivelul sanatatii publice. Consiliul European a tinut isonul Comisiei, asa ca, pana la obtinerea unui acord intre Consiliu si Parlament, este de asteptat ca directiva sa intre in vigoare, cel mai devreme, la inceputul anului 2008.
Bucurestiul, de 3 ori Bruxelles Un studiu comandat de revista americana "People" arata ca, in zonele unde traficul este intens, concentratia de benzen din aerul respirabil ajunge la 18,2 micrograme/m3. Aceeasi substanta se gaseste in aerul din Bruxelles la o cota de 2,5 micrograme/m3, in timp ce, la Lisabona, benzenul atingea o valoare de 3,8 micrograme/m3, iar la Ljubljana aceasta era de 3,1 micrograme/m3. In Bucuresti, poluarea cu benzen este de trei ori mai mare decat cea de la Bruxelles.

spot_img

Ultimele știri