Legea achizitiilor verzi trebuie sa tina cont de componenta economico-sociala

Promovarea si adoptarea Legii achizitiilor verzi trebuie sa tina cont atat de componenta de mediu, cat si de cea economico-sociala, considera presedintele Agentiei Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Dan Lucian Vladescu.

“Trebuie sa vedem in ce masura acest act normativ afecteaza mediul de afaceri. Sa vedem care sunt produsele care se preteaza pentru acest tip de achizitii si cate dintre acestea pot fi produse in Romania”, a declarat Vladescu in cadrul conferintei “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila”.

Potrivit acestuia, legea trebuie sa fie aplicata treptat, in asa fel incat capacitatile de productie din Romania sa se poata adapata.

“Daca se merge exclusiv pe partea ecologica, vom pune presiune suplimentara pe partea economica si sociala. Importul de produse nu inseamna dezvoltare durabila”, a spus Vladescu.

Conform Comunitatedurabila.ro, din care fac parte Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", Ecopolis si Active Watch, tara noastra investeste in achizitii publice aproape o cincime din PIB si este codasa in ceea ce priveste atentia acordata achizitiilor eco. Expertii comunitatii sunt de parere ca aceasta putere de cumparare sa fie folosita pentru a alege bunuri si servicii care respecta normele de mediu si care pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea durabila.

“Orice produs, in timp, consuma energie, are o amprenta a emisiilor poluante, consuma apa, pe scurt consuma banii. De cealalta parte, orice produs ecologic economiseste resurse, stimuleaza economia locala si crearea a noi locuri de munca. De aceea, consideram ca achizitiile verzi trebuie sa devina lege”, a spus Costel Popa, presedintele Ecopolis.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri