Legea Achizițiilor Publice Verzi va permite achiziția de produse și servicii ecologice din 2015

 La nivel european, statele cheltuiesc, anual, 2,3 trilioane de euro pentru achiziții de bunuri și servicii din bani publici, adică de aproximativ 20 de ori PIB-ul României.

La nivel european, statele cheltuiesc, anual, 2,3 trilioane de euro pentru achiziții de bunuri și servicii din bani publici, adică de aproximativ 20 de ori PIB-ul României.

Legea Achizițiilor Publice Verzi va permite autorităților publice să achiziționeze, din 2015, produse și servicii ecologice și va contribui la dezvoltarea unei piețe de profil al cărei potențial este estimat la 20 de miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Principalul beneficiu al acestei legi este protecția primăriilor împotriva abuzurilor unor autorități de control precum Curtea de Conturi, care vede în orice achiziție verde un atac la banul public, iar criteriile ecologice le consideră condiții restrictive. Este exact motivul pentru care noi suntem acum cercetați și sancționați: pentru că am închiriat o mașina hibrid în cadrul unui proiect european. Prezentul proiect de lege va pune la colț această abordare kafkiana și va ajuta la dezvoltarea pieței produselor mai puțin poluante în România”, potrivit lui Costel Popa, președintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Proiectul de lege privind achizițiile publice, inițiat de Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/ și Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice /ANRMAP/ a fost dezbătut la nivelul întregii țări, în cadrul a opt evenimente de specialitate. Au fost consultate peste 120 de autorități publice, companii și organizații neguvernamentale. De asemenea, au fost încheiate protocoale de colaborare cu 10 autorități de la nivel local și central.

Proiectul ‘5% în 5 ani. Achiziții verzi pentru o economie verde” a fost cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și desfășurat în perioada august 2013 — octombrie 2014.

Conform unei statistici prezentată în primăvara acestui an de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III, autoritățile publice din România cheltuiesc, în fiecare an, 100 de miliarde de lei pentru achiziții publice, iar dacă 20% din acest cuantum ar merge pe achiziții publice ecologice, piața de profil ar valora 20 de miliarde de lei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri