Julia Leferman, Berarii României: Sistemul de garanție-returnare nu este un panaceu pentru toate problemele

Sistemul de garanție-returnare nu poate rezolva toate problemele privind gestionarea deșeurilor de ambalaje, a subliniat Julia Leferman, de la Asociația Berarii României, și că este nevoie și de alte măsuri. Forma revizuită a proiectului hotărârii de Guvern privind acest sistem ar trebui să fie gata în două săptămâni.

Directorul general al Asociației Berarii României a spus în conferința Green Report „Taxa pe plasticul nereciclat” că proiectul de hotărâre de Guvern publicat anul trecut privind sistemul de garanție-returnare (SGR) a fost revizuit în timpul unei dezbateri publice maraton în care a fost analizat fiecare articol din textul inițial propus.

În prezent au loc consultări între Ministerul Mediului și reprezentanții producătorilor și ai comercianților mari și mici. Textul revizuit ar trebuie să fie finalizat în două săptămâni.

Leferman a subliniat că această hotărâre de Guvern este o piesă dintr-un puzzle care trebuie să cuprindă mai multe modificări legislative pentru că introducerea acestui instrument nou de colectare pentru anumite tipuri de ambalaje presupune și o ajustare în legislația primară de mediu care va trebui făcută fie în parlament, fie pe calea unei ordonanțe de urgență, care apoi tot în parlament ajunge.

„Procesul legislativ este mai complex pentru că trebuie avute în vedere toate elementele legislative care vor permite crearea acestui instrument, pentru că altfel avem un cățel șchiop și îl punem să alerge cu viteza luminii”, a comentat aceasta.

Ținând cont de rezultatele pe care le-au obținut alte țări care au implementat sistemul de returnare-garanție, așteptările sunt ca acest sistem să crească rapid rata colectării și reciclării de ambalaje, a subliniat reprezentanta Asociației Berarii României.

„Dar nu este un panaceu pentru toate problemele. SGR le va rezolva parțial, dar vom avea nevoie și de măsuri corective pentru parte de gestionarea deșeurilor municipale și pentru îmbunătățirea colectării separate a acestora astfel încât să ajungem să plătim o taxă de plastic nereciclat cât mai mică. Nu putem porni la drum până nu avem un cadru legislativ foarte bine definit astfel încât să știm pe ce construim. Experiența noastră în zona de mediu este că actele normative au ieșit ușor incomplete. Ne dorim ca de data aceasta să facem lucrurile bine de la început”, a mai spus Leferman.

Citește și: 

Ministrul Mediului: Țara este plină de plastic

spot_img

Ultimele știri