Bucurestenii care gasesc pasari ranite, bolnave sau pui orfani pe strada ii vor putea duce incepand din luna mai la Centrul de Salvare si Recuperare a Pasarilor Salbatice, care va fi deschis de Societatea Ornitologica Romana (SOR) in incinta Muzeului Satului din Bucuresti. Acolo, pasarile vor primi tratament si vor fi ingrijite de specialisti pentru a se reabilita, dupa care vor fi eliberate in mediul lor natural.
Rolul Centrului, un adevarat “sanctuar” in mijlocul Capitalei, este de a ingriji pasarile aflate in pericol. De asemenea, SOR isi propune sa educe publicul pentru a preveni situatiile care necesita internarea pasarilor.
”Tinem si cate 5 pasari in birou”
Din cauza lipsei de informare si lipsei de interes a publicului larg pentru protejarea naturii si a speciilor salbatice de pasari, SOR se confrunta din ce in ce mai des cu apeluri de la persoane care gasesc pasari ranite, cazute din cuiburi sau chiar indepartate din mediul lor natural. Aceste pasari au nevoie de ajutor specializat pentru a supravietui, a se reface si a fi reintegrate in natura. In lipsa unui spatiu dedicat, SOR are o influenta limitata in aceste cazuri, fapt ce duce de cele mai multe ori la pierderea pasarilor, unele dintre ele facand parte din specii protejate, pe cale de disparitie in Romania.
„Ajung des la noi pasari ranite, in special iarna si primavara. Avem saptamani in care tinem si cate 5 pasari la noi in birou, iar acestea sunt doar cele aduse de oameni care ne cunosc. Vrem sa deschidem acest centru tocmai pentru ca biroul nostru nu este tocmai un spatiu potrivit pentru recuperarea pasarilor si vrem sa le oferim toate ingrijirile de care au nevoie”, a explicat pentru „Green Report” Alida Barbu, reprezentanta Societatii Ornitologice Romane.
Veterinarii pentru pasari, o specie rara
Decizia de a deschide centrul in Bucuresti a fost luata din doua motive: in Capitala si in imprejurimi exista un numar mare de specii de pasari salbatice, iar aici se afla si sediul principal al SOR, centrul fiind astfel mai usor de administrat.
„Ne dorim sa colaboram cu medici veterinari specializati in pasari, care sunt foarte greu de gasit. Din pacate, nu ne permitem sa platim salariul unui veterinar, insa vom colabora cu cativa voluntari, deoarece si ei sunt iubitori de animale”, a adaugat Alida Barbu.
Desi in restul Europei exista nenumarate astfel de centre de ingrijire, in prezent, in Romania mai exista doar doua locuri in care pot fi duse pasarile ranite sau bolnave. Unul este langa Sibiu, unde o iubitoare de animale ingrijeste berze in curtea propriei case. Cel de-al doilea este in Mures, al Grupului ornitologic Milvus, care ingrijeste pasari in curtea sediului.
Carmen Albisteanu
Foto: SOR